Šifre (passwords)

Tekstovi o zaštiti, 12.11.2009, 19:35 PM

Šifre (passwords)

Izbor dobre šifre je od presudne važnosti za online bezbednost. Sledite nekoliko zlatnih pravila koje iznenađujući broj ljudi ignoriše. Tri najčešće šifre na internetu su “password”, “monkey” i “123456”.

Zašto su šifre važne?

Internet danas koristimo za širok spektar aktivnosti, uključujući obavljanje bankarskih poslova online i online istraživanja. Sve više koristimo internet za druženje. Poslednjih godina ogroman je porast broja društvenih mreža kao što su Facebook, MySpace itd. Delimo razne vrste ličnih podataka kao što su muzika, slike i video snimci.

Na žalost, što više ličnih podataka učinimo dostupnim drugima, to smo više izloženi krađi online identiteta. Krađa identiteta se dešava onda kada kriminalci ukradu poverljive lične podatke kako bi ih koristili za sticanje dobara i korišćenje usluga u vaše ime. Cyber-kriminalci, na primer, mogu otvoriti bankarski račun, pribaviti kreditnu karticu ili aplicirati za vozačku dozvolu ili pasoš. Ili jednostavno mogu ukrasti novac sa vašeg bankarskog računa.

Jasno je da je veoma važno da se šifre štite kao podaci od velike vrednosti. Trebalo bi da šiframa zaštitite sve svoje online naloge - ali morate biti veoma pažljivi kada birate šifru.

Šifre će vam pomoći da zaštitite svoj online identitet od krađe. One otežavaju cyber-kriminalcima da steknu predstavu o vašem profilu, da pristupe vašem bankarskom računu (ili drugim online nalozima) i ukradu vam novac.

Izbor dobre šifre je veoma važan korak u smanjivanju rizika od toga da postanete žrtva cyber-kriminala. Smernice koje slede trebalo bi da vam pomognu prilikom izbora šifara za online naloge.

Kako izabrati sigurne šifre

  • Šifre treba da budu lako pamtljive, kako ih ne biste morali zapisivati ili čuvati unutar nekog fajla u kompjuteru (upamtite, cyber-kriminalci mogu ukrasti i ovaj fajl iz vašeg računara).

  • Ne koristite stvarne reči koje hakeri ili cyber-kriminalci mogu pronaći u rečniku.

  • Koristite mešavinu velikih i malih slova, brojeva i znakova interpunkcije (mada, ovi poslednji nisu uvek dozvoljeni).

  • Nemojte koristiti slične šifre, na primer, ne koristite “password1”, “password2”, “password3” itd. za različite naloge.

  • Ako je moguće, bolje je za šifru koristiti frazu nego neku reč.

  • Ne koristite iste šifre za više različitih naloga. Ako cyber-kriminalci otkriju šifru sa jednog naloga, mogu je koristiti i za pristup drugim nalozima.

  • Ne koristite šifre koje se mogu lako pretpostaviti, kao što su supružnikovo ime, ime vašeg deteta, ljubimca, registraciju vašeg auta, poštanski kod, itd.

  • Ne otkrivajte svoje šifre nikome. Ako vas neka organizacija kontaktira i zatraži od vas šifru, čak i telefonom, nemojte davati nikakve lične podatke. Upamtite, ne možete biti sigurni ko je sa druge strane telefonske linije.

  • Ako vam online prodavnica, ili neki web sajt, pošalje email za potvrdu koji sadrži novu šifru, ulogujte se ponovo i odmah promenite šifru.

Dakle, kada birate šifre:

  1. Neka budu lako pamtljive;
  2. Neka one budu vaša tajna;
  3. Ne dajte da vas prevare da ih otkrijete naizgled legitimnim organizacijama;
  4. Ne koristite iste šifre za više naloga;
  5. Ne koristite slične šifre (“password1”, “password2”, itd.).

Preuzeto sa


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Šta ne treba deliti sa AI čet-botovima

Šta ne treba deliti sa AI čet-botovima

AI čet-botovi su postali izuzetno popularni i korisni alati za dobijanje informacija, saveta i pomoći o raznim temama. Možete ih koristiti za krei... Dalje

Zašto sajber kriminalci sve češće koriste PDF-ove za napade

Zašto sajber kriminalci sve češće koriste PDF-ove za napade

Sajber kriminalci koriste stari medij (PDF-ove) na nov i opasan način, upozoravaju istraživači kompanije Avast. PDF-ovi su postali sinonim za prakt... Dalje

Kako da sa Googlea, Facebooka, Instagrama i TikToka uklonite fotografije vaše dece koje su postavili drugi

Kako da sa Googlea, Facebooka, Instagrama i TikToka uklonite fotografije vaše dece koje su postavili drugi

Mnogi roditelji postaju svesni rizika povezanih sa deljenjem fotografija i video snimaka dece na internetu. Međutim, pojavljuje se nova, zabrinjavaju... Dalje

Rizici ''sharentinga'': Kako će slike vaše dece koje danas delite na društvenim mrežama uticati na njih u budućnosti

Rizici ''sharentinga'': Kako će slike vaše dece koje danas delite na društvenim mrežama uticati na njih u budućnosti

„Sharenting“, kombinacija reči „sharing“ i „parenting“ („deljenje“ i „roditeljstvo“), je ... Dalje

Da li nas pametni televizori, telefoni i zvučnici prisluškuju?

Da li nas pametni televizori, telefoni i zvučnici prisluškuju?

Dugi niz godina kruže glasine o tome da nas pametni uređaji, pre svega telefoni, prisluškuju. Sigurno ste čuli priču ili ste i sami doživeli da ... Dalje