Facebook dodaje nove zaštitne funkcije

Društvene mreže, 13.05.2011, 09:13 AM

Facebook dodaje nove zaštitne funkcije

Facebook je u četvrtak najavio nekoliko novih zaštitnih funkcija osmišljenih sa ciljem zaštite korisnika od opasnih programa i preotimanja naloga.

Facebook će ubuduće objavljivati upozorenja kada korisnici budu u opasnosti od “clickjacking” i “cross-site cripting” napada što se događa onda kada oni kliknu na link misleći da će videti neku zanimljivu novost ili video snimak, a umesto toga završavaju spamujući svoje Facebook prijatelje.

U cross-site scripting napadima od korisnika se traži da iseku i zalepe (cut & paste) Javascript ili neku drugu vrstu koda u adresni bar svog browser-a kako bi bili u prilici da pogledaju neki video snimak ili dobiju neki proizvod i to naravno besplatno. Ali takva aktivnost obično ima potpuno drugačiji epilog od obećanog.

Obe vrste napada koriste ranjivosti u browser-ima, a iz Facebook-a kažu da rade sa najvećim proizvođačima browser-a kako bi ovaj problem bio rešen. Internet Explorer 9 je, na primer, već implementirao neke zaštitne mere u vezi sa tim.

Ubuduće će, međutim, Facebook objavljivati upozorenja korisnicima ukoliko otkrije sumnjive aktivnosti. Da bi blokirao clickjacking napade, sajt će tražiti od korisnika da potvrde svoj “like” pre nego što se pojavi potencijalna spam objava na njihovim profilima i u News Feed-u njihovih prijatelja. Kako bi sprečio XSS napade, Facebook će zahtevati od korisnika da potvrde da nameravaju da preduzmu taj korak.

Facebook pored ovoga, kao meru zaštite korisničkih naloga, uvodi dvostepenu verifikaciju nazvanu “Login Approval” (dozvola za prijavljivanje), koja ukoliko je ova opcija uključena znači da će se od korisnika zahtevati da unesu kod svaki put kada se prijavljuju na sajt sa novog ili nepoznatog uređaja. Kod će se slati SMS-om na korisnikov broj mobilnog telefona.

Konačno, Facebook je najavio partnerstvo sa besplatnim Web of Trust servisom koji će pružati Facebook korisnicima informacije o sajtovima na koje se oni upućuju sa društvene mreže. Kada korisnik klikne na potencijalno opasan link, pojaviće se poruka upozorenja sa informacijama zbog čega bi taj sajt mogao da bude opasan. Od korisnika dalje zavisi hoće li ignorisati upozorenje ili se vratiti natrag na prethodnu stranicu.

Podaci Web of Trust koji ima više od 31 miliona sajtova u svojoj bazi podataka su dodatak Facebook-ovoj internoj “crnoj listi” sajtova za koje važi blokada u slučaju pokušaja korisnika da ih dele (share) preko ove društvene mreže.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Fišing napadi na korisnike Facebooka, čuvajte svoje lozinke

Fišing napadi na korisnike Facebooka, čuvajte svoje lozinke

Istraživači iz kompanije Netcraft upozorili su na fišing napade na korisnike Facebooka koji su veoma ubedljivi jer oni koji stoje iza ovih napada k... Dalje

Više od milion korisnika sada pristupa Facebooku preko Tora

Više od milion korisnika sada pristupa Facebooku preko Tora

Iako na pomen Tora mnogi najpre pomisle na nezakonite radnje i anonimnost koju kriminalcima pruža Tor, mnogi ljudi koriste Tor zato što žele da za... Dalje

Video koji vam šalju prijatelji sa Facebooka je mamac koji vodi do malvera

Video koji vam šalju prijatelji sa Facebooka je mamac koji vodi do malvera

ESET je upozorio korisnike Facebooka na maliciozne linkove koje korisnici mogu videti kao objavu na vremenskoj liniji u kojoj su označeni ili koji se... Dalje

Facebook zabrinut zbog toga što korisnici sve manje dele lične informacije

Facebook zabrinut zbog toga što korisnici sve manje dele lične informacije

Možda ovo nije dobra vest za Facebook, ali za bezbednost i privatnost korisnika svakako jeste. Facebook podstiče korisnike da dele fotografije, seć... Dalje

Facebook će upozoravati korisnike kada se pojave njihovi lažni profili

Facebook će upozoravati korisnike kada se pojave njihovi lažni profili

Štetu koju lažni nalog može napraviti nekada je teško popraviti, ali i kad nje nema, činjenica da neko drugi koristi vaše ime i fotografije na d... Dalje