Lažni emailovi o gašenju Facebook naloga vode do malvera

Društvene mreže, 23.05.2012, 09:58 AM

Lažni emailovi o gašenju Facebook naloga vode do malvera

Da li ste dobili email u kome se od vas traži da potvrdite da želite da ugasite svoj Facebook nalog?

Budite oprezni, upozoravaju istraživači Sophos-a.

Na email adrese korisnika Facebook-a stižu emailovi koje navodno šalje Facebook i u kojima se korisnik obaveštava da treba da potvrdi nedavni zahtev za gašenjem naloga. Link za potvrdu ili otkazivanje zahteva nalazi se u emailu ali on umesto ka zvaničnoj Facebook stranici vodi third-party aplikaciji koja koristi Facebook platformu. To znači da link zaista vodi do facebook.com što bi moglo prevariti neoprezne korisnike.

Kada se klikne na link prikazuje se poruka u kojoj se od korisnika traži da dozvola za pokretanje Java apleta na računaru. Čak ukoliko korisnik ne pristane, nastavlja se sa ubeđivanjem da se dozvoli pokretanje Java apleta.

Društveni inženjering koga koriste napadači u ovom slučaju oslanja se na činjenicu da su korisnicima Facebook-a njihovi profili na ovoj društvenoj mreži veoma važni i da bi mnogi bili uznemireni kada bi im bio onemogućen pristup nalogu. Napadači dakle računaju na to da potencijalne žrtve pristati da urade sve što treba kako bi otkazali navodni zahtev za gašenje naloga.

Ako pristane da pokrene aplet, korisnik će videti obaveštenje da treba da ažurira Adobe Flash. Kod koji pri tom preuzme korisnik nije Adobe Flash. Umesto toga, program ostavlja dodatne fajlove u folder /WIN32, koji omogućavaju hakerima da nadgledaju aktivnosti korisnika na zaraženom računaru i preuzmu kontrolu nad kompjuterom.

Malveri koji inficiraju računar u ovom slučaju su Trojanci - SpyEye i Troj/Agent-WHZ.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Još jedan pokušaj fišera da ukradu podatke korisnika Facebooka

Još jedan pokušaj fišera da ukradu podatke korisnika Facebooka

Ako dobijete email od Facebooka u kome vam se saopštava da su vaš Facebook nalog prijavili drugi korisnici i da će biti trajno ugašen ukoliko ne p... Dalje

Propust u Facebook Photo Sync ugrožava privatne fotografije korisnika

Propust u Facebook Photo Sync ugrožava privatne fotografije korisnika

Ako vam je na iPhoneu ili Androidu uključena opcija Facebook Photo Sync, možda ćete je isključiti pošto pročitate ovu vest - u Facebook Photo Sy... Dalje

Vlasti sve više traže informacije o korisnicima Facebooka

Vlasti sve više traže informacije o korisnicima Facebooka

Broj zahteva za informacijama o nalozima korisnika Facebooka povećan je u drugoj polovini prošle godine, iako je u tom periodu zabeleženo smanjenje... Dalje

Crv Kilis se širi Facebookom obećavajući ''skandalozne seksi fotografije''

Crv Kilis se širi Facebookom obećavajući ''skandalozne seksi fotografije''

Malwarebytes upozorava korisnike Facebooka na crva koji se širi preko društvene mreže i koji na računare dospeva posle niza preusmeravanja, pretva... Dalje

Alat RECONNECT koristi bag u web sajtovima sa opcijom ''Prijavi se sa Facebook nalogom''

Alat RECONNECT koristi bag u web sajtovima sa opcijom ''Prijavi se sa Facebook nalogom''

Igor Homakov, istraživač iz kompanije Sakurity otkrio je kritični bezbednosni propust koji omogućava hakerima da preotmu Facebook naloge na web sa... Dalje