Američki Kongres zabranio TikTok

Vesti, 28.12.2022, 09:30 AM

Američki Kongres zabranio TikTok

Administracija Predstavničkog doma američkog Kongresa obavestila je sve zaposlene i poslanike da će aplikacija TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, biti zabranjena na svim službenim uređajima.

Američka Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost smatra da je „mobilna aplikacija TikTok visoko rizična za korisnike zbog brojnih bezbednosnih rizika“, rekao je glavni službenik administracije Predstavničkog doma.

Zaposlenima „nije dozvoljeno da preuzimaju TikTok aplikaciju na bilo koji mobilni uređaj Predstavničkog doma“. Oni koji imaju aplikaciju TikTok na svom službenom mobilnom telefonu, bićete kontaktirani da je uklone.

TikTok predstavlja rizik za Kongres jer „aktivno prikuplja“ biometrijske podatke i druge osetljive korisničke informacije. TikTok je odbacio ove tvrdnje, nazvavši ih „netačnim“.

Kongres je prošle nedelje usvojio zakon o finansiranju američke vlade koji predviđa potrošnju 1,7 milijardi dolara i koji sadrži i odredbu koja zabranjuje TikTok na svim državnim uređajima zbog sve veće zabrinutosti u vezi sa aplikacijom u vlasništvu kineske kompanije. Zakon tek treba da potpiše predsednik Džo Bajden.

Još jedan zakon, predstavljen u Kongresu ranije ovog meseca, zabranio bi aplikaciju za sve u SAD. Čak 19 saveznih država je poslednjih nedelja zabranilo TikTok na uređajima koji su u vlasništvu države.

Američki zvaničnici već dugo izražavaju bojazan da bi popularna aplikacija mogla da se koristi za špijuniranje Amerikanaca ili za prikupljanje njihovih podataka, kao i da bi je Peking mogao koristiti za manipulaciju ljudima putem algoritma aplikacije.

Direktor FBI Kristofer Rej je ranije ovog meseca rekao da bi kineska vlada mogla da koristi TikTok za „operacije uticaja“ ili za kompromitovanje uređaja.

„Sve ove stvari su u rukama vlade koja ne deli naše vrednosti i koja ima misiju koja je u velikoj meri u suprotnosti sa onim što je u najboljem interesu Sjedinjenih Država. To bi trebalo da nas brine“, rekao je Rej.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje