Anonimni hakovali sajt NATO alijanse, poslato upozorenje i na adresu FBI

Vesti, 22.07.2011, 10:58 AM

Anonimni hakovali sajt NATO alijanse, poslato upozorenje i na adresu FBI

Hakerska grupa Anonimni juče je objavila na Twitter-u da je hakovala kompjutersku mrežu vojne alijanse NATO i domogla se oko gigbajta poverljivih podataka koje neće objavljivati jer bi to bilo “neodgovorno”, kažu Anonimni.

Grupa je kao dokaz objavila dva poverljiva dokumenta, oba u PDF formatu, koja pripadaju vojnoj alijansi.

Jedan od dokumenata je interni radni dokument iz 2007. godine koji se odnosi na komunikacijske sisteme u alijanse u Afganistanu, a drugi dokument, takođe sa oznakom “restricted” iz 2008. godine sadrži detalje planova NATO u vezi komunikacijskih sistema vojnog saveza na Kosovu.

Prema pisanju britanskog Telegrafa NATO proverava tvrdnje Anonimnih.

“Stručnjaci za bezbednost NATO istražuju ove tvrdnje. Mi snažno osuđujemo objavljivanje bilo kakvih poverljivih dokumenata koji potencijalno ugrožavaju bezbednost NATO alijanse, oružanih snaga i građana.”

Stručnjaci kažu da su dokumenti sa oznakom “restricted” oni nižeg nivoa prema kategorizaciji NATO te da šteta koju su napravili Anonimni, ukoliko su njihove tvrdnje tačne, ipak neće biti veća od neprijatnosti zbog toga što je incident uopšte mogao da se dogodi.

Napad Anonimnih na NATO bio je izvestan još prošlog meseca kada je grupa zapretila vojnom savezu da ne izaziva Anonimne. “Nemojte praviti grešku misleći da možete odseći glavu zmiji bez glave,” bio je odgovor hakerske grupe na izveštaj lorda Džoplinga, glavnog izvestioca Parlamentarne skupštine NATO koji je hakersku grupu svrstao u red neprijatelja alijanse, zajedno sa Al Kaidom, Talibanima i Severnom Korejom.

Džopling je u svom izveštaju opisao Anonimne kao međunarodnu grupu hakera i aktivista koja ima na hiljade operativaca širom sveta, bez uspostavljenih pravila i bez potrebe za učlanjivanjem. Nedostatak rukovodstva i organizacije u grupi “Anonimni” ciljeve njihovih napada čini nejasnim.

“Posmatrači upozoravaju da su Anonimni sve veštiji i da mogu hakovati poverljive vladine, vojne i korporativne podatke,” kaže se u odeljku izveštaja posvećenom takozvanom haktivizmu. “Haktivizam je relativno novi oblik protesta ili izražavanja ideologije korišćenjem hakerskih tehnika. Haktivisti koriste različite malware-e (zlonamerne programe) i DDoS napade za promovisanje svojih ciljeva a ne za kriminal. Prvi takvi napadi dogodili su se još 1989. godine ali više pažnje privukli su tek tokom prethodnih deset godina,” navodi se u izveštaju.

Protiv Anonimnih i odvojenog krila grupe Lulz Security u toku je međunarodna policijska istraga koja je do sad rezultirala serijom hapšenja u Velikoj Britaniji, SAD, Holandiji, Španiji, Italiji i Turskoj.

Kao odgovor na hapšenja koja su se dogodila početkom nedelje u sklopu međunarodne istrage koju predvodi FBI, Anonimni i LulzSec su juče takođe objavili poruku upućenu američkom Federalnom istražnom birou u kojoj se kaže: “Vaša hapšenja su besmislena jer ideja ne može da bude uhapšena... Postali smo banditi interneta jer ste nas vi prinudili na to... Vratili smo se i ne idemo nikud. Očekujte nas.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje