Apple-ova podrška zaraženim Mac korisnicima: Ne čujemo vas, ne zanima nas

Vesti, 20.05.2011, 11:07 AM

Apple-ova podrška zaraženim Mac korisnicima: Ne čujemo vas, ne zanima nas

Zaposleni u kompaniji Apple, koji su članovi kompanijskog tima za tehničku podršku korisnicima, dobili su instrukcije kako treba da se postave prema korisnicima koji se obrate timu za podršku zbog infekcije računara nedavno otkrivenim lažnim antivirusnim programom nazvanim Mac Defender. Mac Defender je lažni antivirusni program koji koristi uobičajenu taktiku za kampanje distribucije te vrste programa. Taktika zastrašivanja korisnika koji se, ubeđen da mu je računar zaista zaražen virusom, odlučuje da instalira lažni antivirus je nebrojeno mnogo puta viđena u svetu Windows-a, ali s obzirom da Apple-ova platforma ima sve više korisnika, ne iznenađuje pojava i širenje takvog malicioznog programa pisanog za Mac računare. Pošto korisnik instalira lažni antivirus, koji je ustvari infektivni program, od njega se traže podaci o kreditnoj kartici kako bi kupio verziju programa koja uklanja nepostojeći virus sa računara.

U internom dokumentu kompanije do kojeg je došao ZDNet, zvaničnici kompanije naložili su članovima tima za podršku korisicima da ne potvrđuju ali da ni negiraju infekciju računara, kao i da ne pokušavaju da uklone ili deinstaliraju program koji je odgovoran za infekciju kompjutera. Drugim rečima, Apple se odlučio da svojim korisnicima uskrati tehničku podršku i odbije da im pomogne da uklone infekciju sa računara.

U dokumentu se zaposleni u kompaniji Apple upućuju da slede dve odvojene procedure u zavisnosti od toga da li je korisnik instalirao lažni antivirus Mac Defender ili ne.

Ukoliko tehnička podrška dobije poziv korisnika koji kaže da nije instalirao softver, podrška treba da sugeriše da odustane od instalacije i odmah obriše softver.

Ukoliko je sporni softver već instaliran, osoblje tehničke podrške treba da proveri da li je korisnik instalirao sva ažuriranja pomoću Software Update mehanizma. Zatim se korisnik upućuje na dokument za pomoć pod nazivom “Šta je malware?” “Objasnite (korisniku) da Apple ne daje preporuke za konkretni softver za uklanjanje infekcije. Korisnik se može uputiti na Apple-ovu online prodavnicu softvera (Apple Online Store) i Mac App Store za (odgovarajući) antivirus.”

Apple-ov operativni sistem se oduvek smatrao bezbednijim u odnosu na konkurentski Windows, ali iako poklonici Mac-a veruju da objašnjenje za to leži u arhitekturi operativnog sistema, ustvari se radi o tome da Apple-ov operativni sistem ima mnogo manje korisnika nego što je to slučaj sa Windows-om, te je kao takav nezanimljiv onima koji profitiraju na kampanjama distribucije maicioznih programa.

Međutim, popularnost Apple-ovog OS raste, pokazuju najnoviji izvešaji o udelu ovog operativnog sistema na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, koje se smatra ključnim za ovakve procene. Takvi podaci objašnjavaju porast interesovanja sajber-kriminalaca za ovu platformu.

“Na forumima za podršku (Mac) korisnicima videćete mnogo njih koji kažu da su tokom pretraživanja na Google-u videli poruku sa obaveštenjem da imaju bezbednosni problem,” kaže Grejem Kluli, analitičar kompanije Sophos. On dodaje da je ovo veoma važan događaj kada je reč o infektivnim programima pisanim za Mac, kojih je bilo i ranije, ali je ovaj svakako najveća novost. “Oni upućuju korisnike da nabave antivirusni program jer ne žele da preuzmu taj teret na sebe,” kaže Cluli.

Iz kompanije Apple nisu želeli da komentarišu dokument koji je procurio u javnost.

Poređenja radi, Apple-ov konkurent Microsoft ima potpuno drugačiji pristup kada je reč o infekciji Windows računara.

Korisnicima u SAD i Kanadi Microsoft pruža 24-časovnu besplatnu tehničku podršku telefonskim putem za sve probleme sa bezbednošću računara, bez obzira da li je softver kupljen posebno ili prilikom kupovine novog kompjutera. Sličan aktivni pristup zaštiti bezbednosti korisnika imaju i drugi proizvođači.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje