Apple se izjasnio pred sudom da kompanija ne može da izvuče podatke sa iPhone uređaja

Vesti, 22.10.2015, 08:00 AM

Apple se izjasnio pred sudom da kompanija ne može da izvuče podatke sa iPhone uređaja

Apple se u ponedeljak pred sudom u Njujorku izjasnio da kompanija ne može da pristupi podacima sačuvanim na većini zaključanih iPhone uređaja.

Odgovarajući na pitanja sudije Džejmsa Orenštajna koji treba da odluči da li kompanija treba da ispuni zahtev američkog ministarstva pravde i primora kompaniju da pomogne vlastima pristupe podavima na iPhoneu koji je zaplenjen kao dokaz u istrazi, iz Applea su rekli da oni samo imaju “tehničke mogućnosti” da otključaju starije telefone.

Pred sudom su predstavnici kompanije ponovili ono što je prošle godine rekao direktor kompanije Tim Kuk da će za Apple biti nemoguće da ispuni takve zahteve za sve uređaje počev od iOS 8.

“Za uređaje koji koriste iOS 8 ili novije verzije, Apple neće imati tehničke mogućnosti da uradi to što vlasti traže - da za njih izvuče šifrovane korisničke podatke sa tog uređaja. Među zaštitnim funkcijama na iOS 8 je i funkcija koja sprečava svakoga ko nema lozinku uređaja da pristupi šifrovanim podacima na uređaju. To uključuje i Apple”, rekao je Kuk.

Kompanija je saopštila da oko 90% njenih korisnika trenutno koristi ovu verziju njihovog mobilnog operativnog sistema, ili noviji iOS 9 koji je takođe nemoguće otključati.

Od objavljivanja iOS 8, Apple više ne čuva enkripcijske ključeve za uređaje, tako da kompanija ne može da otključa uređaje, čak i ako ih sudski nalog primorava na to.

Po zakonima SAD, policija nema načina da primora osumnjičenog da otključa uređaj, a pošto Apple ne može da pomogne vlastima da dođu do podataka, policiji su vezane ruke kada su u pitanju Appleovi noviji uređaji.

U konkretnom slučaju o kome je raspravljao sud, u pitanju je iPhone sa iOS 7, što znači da bi Apple mogao da otključa uređaj. Ipak, predstavnici kompanije su rekli sudiji da bi primoravanje kompanije da to učini bilo nepravedan teret za Apple koji bi se u tom slučaju mogao suočiti sa porastom broja takvih zahteva u budućnosti.

Apple je rekao da bi takvi zahtevi narušili ugled brenda u trenutku pojačane osetljivosti javnosti u vezi digitalne privatnosti i bezbednosti, naglašavajući ulogu koju je kompanija preuzela u zaštiti podataka svojih korisnika.

Primoravanje Applea da izvuče podatke sa uređaja u ovom slučaju, u odsustvu jasnog zakonskog ovlašćenja da to učini, moglo bi da ugrozi poverenje koje postoji između Applea i njegovih korisnika i da nanese štetu Appleovom brendu.

Appleov stav prema enkripciji će verovatno pridobiti nove kupce, ali među predstavnicima vlasti sigurno neće biti popularan.

Ubrzo pošto je Apple prošle godine potvrdio svoju posvećenost čuvanju korisničkih podataka, direktor FBI Džejms Komi je održao govor u kome je rekao da su tehnološke kompanije otišle predaleko, da je pristup enkripciji koji imaju Google i Apple “zabrinjavajući” i da ove kompanije pomažu kriminalcima koji koriste njihovu tehnologiju da se stave iznad zakona.

Nimalo uznemiren zbog takvih komentara, Tim Kuk je ove nedelje ponovo naglasio Appleov stav, da kompanija neće instalirati backdoor u svoje proizvode.

On je rekao da backdoor ne bi bio takav problem kada bi se koristio samo za hvatanje kriminalaca, ali da on sumnja da bi to bilo tako, zaključujući da je u interesu svih da ne dozvole takav pristup podacima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje