Bil Gejts razočaran izveštajima medija da je podržao FBI u sporu sa Appleom

Vesti, 24.02.2016, 00:30 AM

Bil Gejts razočaran izveštajima medija da je podržao FBI u sporu sa Appleom

U ovom trenutku mišljenja o tome da li bi Apple trebalo da pomogne Federalnom istražnom birou da otključa iPhone koji je koristio jedan od napadača iz San Bernardina, još uvek su podeljena. Ono što je u ovom trenutku jasno je da Apple to ne planira da uradi, ali i da vlasti ne planiraju da odustanu od svojih zahteva. FBI želi da Apple otključa iPhone Sajeda Rizvana Faruka koji je ubio 14 ljudi u decembru prošle godine. Apple je odbio ovaj zahtevBil Gejst navodeći da je on "opasan" i "bez presedana".

Osnivač Microsofta Bil Gejts je juče, u intervjuu koji je dao Financial Timesu, izneo stav da bi Apple trebalo da podrži američku vladu u slučaju iPhonea ubice iz San Bernardina i pomogne istražiteljima koji pokušavaju da dođu do sadržaja uređaja koji bi mogao da spreči buduće terorističke napade.

I dok je većina medija objavila da je Bil Gejts stao na stranu FBI, Gejts je objavio saopštenje u kome je rekao da to nije ono što je ustvari mislio da kaže.

On je objasnio da je hteo da kaže da dve strane moraju da nađu pravu ravnotežu između bezbednosti i privatnosti, i da je pozvao na dalje razgovore vlade i tehnoloških kompanija na koje bi sudski nalozi mogli uticati.

“Sukob između Applea i FBI oko pristupa telefonu mrtvog ubice trebalo bi da započne raspravu o vladinim zahtevima za podacima”, kaže Gejts.

Osnivač Microsofta kaže da ispunjavanje ovog zahteva ne bi postavilo backdoor u svim iPhone uređajima.

“Ovo je specifičan slučaj kada vlada traži pristup informacijama. Oni ne traže neke opšte stvari, već za ovaj konkretan slučaj”, kaže Gejts dodajući da je ovaj slučaj sličan zahtevima koje telekomunikacijske kompanije i banke redovno dobijaju.

Gejts je u intervjuu koji je dao BBC-ju rekao da je u ovom slučaju raspravlja o tome da li vlasti mogu da dobiju podatke koje bi iskoristile za zaštitu građana.

Gejst je u odvojenom intervjuu koji je dao Bloombergu rekao da je razočaran delom medija koji su objavili da on podržava FBI.

Microsoft se nije zvanično oglašavao u vezi ovog pitanja, ali je zato grupa za reformu vladinog nadzora čiji je član i kompanija Microsoft, izdala saopštenje u kome je stala na stranu Applea. “Od tehnoloških kompanija ne bi trebalo zahtevati ugrađivanje backdoorova u tehnologije koje čuvaju bezbednost korisničkih informacija”, kaže se u saopštenju grupe.

U saopštenju koje je objavljeno u nedelju, direktor FBI Džejms Komi je rekao da je zahtev za pristup podacima na telefonu bio pitanje žrtava i pravde.

Zanimljiv je i stav građana SAD. Istraživanje koje je pre neki dan objavio Pew Research Center pokazuje da je više od polovine Amerikanaca stalo na stranu FBI, iznoseći stav da bi Apple trebalo da otključa telefon. Samo 38% anketiranih je izjavilo da bi Apple trebalo da odbije ovaj zahtev, dok 11% Amerikanaca nema stav o ovom pitanju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje