Brazilske vlasti zbog enkripcije uhapsile regionalnog direktora Facebooka u Brazilu

Vesti, 02.03.2016, 08:50 AM

Brazilske vlasti zbog enkripcije uhapsile regionalnog direktora Facebooka u Brazilu

Apple nije jedina kompanija koja ima probleme sa vlastima zbog zaštite privatnosti svojih korisnika. Facebook i servis za razmenu poruka WhatsApp koji je sada u vlasništvu kompanije podržali su Appleovu borbu sa američkim vlastima koje traže pomoć kompanije da bi došle do sadržaja telefona teroriste iz San Bernardina. Ali to nije samo američki problem, i SAD nisu jedino bojno polje za tehnološke kompanije koje nastoje da odbrane svoj poslovni model koji se oslanja na bezbednost i privatnost korisnika.

Regionalni direktor kompanije Facebook u Brazilu Diego Dzodan uhapšen je u juče ujutro na putu do posla zbog toga što WhatsApp nije pružio informacije koje su brazilske vlasti tražile zbog jedne policijske istrage.

Sud u Brazilu je WhatsAppu pre više od mesec dana naložio da policiji preda poruke osumnjičenih za trgovinu narkoticima. Pošto je kompanija tri puta odbila da ispuni zahteve za informacijama federalne policije, sud je najpre izrekao kompaniji dnevnu novčanu kaznu u iznosu od 50000 reala (oko 12500 dolara), a zatim je iznos kazne višestruko uvećan na milion reala (oko 250000 dolara), da bi na kraju sud naložio hapšenje odgovornog lica zbog ometanja policijske istrage.

Facebook je ovu policijsku akciju nazvao “ekstremnom i nesrazmernom”.

WhatsApp je servis koji svojim korisnicima nudi end-to-end enkripciju. WhatsApp ne čuva sadržaj tako da u ovom slučaju sud traži podatke koje kompanija nema. To nije slučaj sa Facebookom koji može da pruži informacije koje vlasti traže, ako to odobri pravni tim kompanije.

“Facebook je uvek bio i biće na raspolaganju da odgovori na sva pitanja koje brazilske vlasti mogu imati”, rekao je portparol kompanije.

Međutim, brazilske vlasti kao da ne čuju ono što WhatsAppa mesecima ponavlja - da im ne može pružiti podatke koje nema jer poruke koje vlasti traže postoje samo na telefonima korisnika, ali ne i na serverima WhatsAppa ili Facebooka.

“WhatsApp ne može da pruži informacije koje nema”, kaže se u saopštenju kompanije. “Mi sarađujemo u meri u kojoj možemo u ovom slučaju. Iako poštujemo važan posao policije, ne slažemo se sa njenom odlukom o hapšenju Dzodana.”

Zanimljiv je još jedan aspekt ovog hapšenja. Dzodan je regionalni direktor Facebooka, a ne WhatsAppa koji je u vlasništvu Facebooka tek od 2014. godine, i koji nema predstavništvo u Brazilu, u kome popularni servis za razmenu poruka funkcioniše nezavisno od Facebooka kao i u ostatku sveta. Dzodan prema tome nikako ne bi mogao biti odgovoran za ono zbog čega je uhpašen.

Ovo nije prvi problem sa kojim se suočava WhatsApp u Brazilu. WhatsApp je najpopularnija aplikacija u ovoj zemlji koju koristi polovina od 200 miliona stanovnika Brazila.

U jednom drugom slučaju, u decembru prošle godine, brazilski sud je izdao nalog za zabranu rada servisa na 48 sati zbog toga što se kompanija dva puta nije udovoljila zahtevima suda.

Zabrana je ukinuta zbog protesta korisnika i nakon intervencije direktora Facebooka Marka Zakerberga koji je ovu situaciju opisao kao “tužan dan za Brazil”.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje