Google dnevno otkrije 9500 zlonamernih veb sajtova

Vesti, 20.06.2012, 10:11 AM

Google dnevno otkrije 9500 zlonamernih veb sajtova

Da li ste znali da svakoga dana već postojećoj listi opasnih internet destinacija Google dodaje 9500 hiljada novih veb sajtova kako bi upozorio korisnike na pretnju koju predstavljaju ovi veb sajtovi neposredno pre nego što ih posete?

Pet godina nakon pokretanja inicijative o bezbednom pretraživanju interneta (Safe Browsing), jedan od članova Google-ovog tima za bezbednost Nil Provos, u tekstu objavljenom na blogu kompanije, kaže da se među sajtovima koje kompanija označava kao nebezbedne nalaze legitimni ali kompromitivani sajtovi, ali i oni koji su specijalno pokrenuti sa ciljem distribucije kompjuterskih virusa ili zbog fišinga.

Naravno, dešavaju se i greške, priznaju u kompaniji, te neki sajtovi bivaju označeni kao lažno pozitivni ali taj broj je zanemarljiv u odnosu na dobrobit korisnika koja se postiže prepoznavanjem opasnih internet destinacija.

Google je pokrenuo inicijativu Safe Browsing 2007. godine. Upozorenje o tome da poseta nekom sajtu može naneti štetu korisniku računara ("Warning: Visiting this site may harm your computer!") pojavljuje se u trenutku kada korisnik unese u adresni bar brauzera URL adresu određenog sajta ili klikne na link ka sajtu koji je Google označio kao onaj na kome se nalazi malver ili klopka fišera.

Prema podacima koje je objavio Provos, između 12 i 14 milliona korisnika biva upozoreno kada rezultati Google pretrage vode ka sajtu za koji Google veruje da je zlonameran. Pored toga, oko 600 miliona ljudi dnevno vidi to upozorenje preko programskog interfejsa koji je deo brauzera Chrome, Firefox i Safari.

Safe Browsing kao i slična Microsoft-ova inicijativa koja je namenjena korisnicima Internet Explorer-a zaslužni su za izbegnute infekcije računara u mnogim slučajevima. Ipak, vremenom su se i napadači prilagodili novonastaloj situaciji tako da je sada primetan trend da su veb adrese mnogih fišing sajtova aktivne manje od jednog sata tako da mogu da ostanu izvan domet radara Google-ovih botova koji pretražuju internet. Isti je slučaj i sa sajtovima koji distribuiraju malvere - napadači brzo menjaju veb adrese koristeći besplatne veb hosting servise, dinamičke DNS zapise i automatsko generisanje novih imena domena.

Google-ovo upozorenje dnevno vidi 300 miliona korisnika Chrome-a. Pored toga, Google dnevno pošalje na hiljade obaveštenja veb masterrima i internet provajderima kako bi im pomogao da uklone infekciju sa svojih sajtova.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje