Hakerski napadi na Mastercard.com i Visa.com - odmazda za WikiLeaks

Vesti, 09.12.2010, 03:36 AM

Hakerski napadi na Mastercard.com i Visa.com - odmazda za WikiLeaks

Mala armija koju čine hakeri - aktivisti orkestrirala je u sredu sajber-napadima u znak podrške veb-sajtu WikiLeaks, koji je objavljivao poverljiva dokumenta američke administracije i čiji je osnivač Džulijan Asanž uhapšen u utorak u Velikoj Britaniji po poternici Interpola koju je za njim raspisao švedski sud.

Na meti su se našli Mastercard.com, koji je obustavio procesuiranje donacija za WikiLeaks, zatim, Amazon.com koji je obustavio usluge servera za WikiLeaks, PayPal koji je presekao dalju komercijalnu saradnju sa WikiLeaksom, kao i advokat dve Šveđanke koje su optužile Asanža za seksualne delikte. I Visa.com se našao među metama zbog toga što je, kao i MasterCard, obustavio obradu donacija za WikiLeaks.

Holandski hosting provajder Leaseweb je suspenovao u sredu poslepodne veb-sajt kojeg su hakeri koristili za distribuciju denial-of-service softvera, a hakeri okupljeni i grupu nazvanu “Anonimni” nastavili su da daju instrukcije za denial of service napade preko zvaničnog Twitter naloga grupe koji je takođe suspendovan u sredu, u kasnim poslepodnevnim časovima.

Grupa je obećala da će se osvetiti svakoj organizaciji koja je stala u red onih okupljenih protiv WikiLeaksa. “Haktivista” koji pripada grupi “Anonimni”, Greg Haš, rekao je u telefonskom razgovoru da u akciji učestvuje 1500 ljudi, koji komuniciraju međusobno na internet forumima i sobama za chat, i koji izvode i ponavljaju denial of service napade na sajtove koji su se okrenuli protiv Asanža i WikiLeaksa.

Naime, grupa se okupila oko teorije da su akcije protiv WikiLeaksa i Asanža, uključujući i optužbe za silovanje koje se stavljaju na teret osnivaču WikiLeaksa, politički motivisane kako bi se oni ućutkali.

U chat sobi na Anonops.net, aktivisti su objavljivali svoju nacionalnu pripadnost, pozdravima poput “pozdrav iz Siera Leonea” ili “pozdrav iz Austrije” i otvoreno razgovarali o napadima procenjujući da im je potrebno oko 5000 ljudi kako bi PayPal bio potpuno paralizovan. Prema glasinama, postoji plan o daljoj destabilizaciji Mastercarda koji podrazumeva širenje priče da kreditne kartice više nisu sigurne.

Krajem avgusta, imena Šveđanki koje su optužile Asanža su objavljena na veb-sajtovima koji podržavaju osnivača WikiLeaksa, samo nekoliko dana nakon što su navodi optužbe izašli u javnost. Ali poslednjih nekoliko dana pojavili su se novi blog-postovi u kojima se navode njihova imena i koji predstavljaju pokušaj njihove diskreditacije. Nije jasno da li to ima ikakve veze sa grupom “Anonimni” i da li je to deo neke zajedničke kampanje. Švedski zakon zabranjuje imenovanje žrtava seksualnih prekršaja, a dve tužiteljke Asanža se pojavljuju sa inicijalima g-đa A. i g-đaW.

U međuvremenu je portparol kompanije Mastercard potvrdio da je veb-sajt kompanije bio van funkcije zbog DDoS napada, ali je istakao da transakcije nisu bile kompromitovane. On je dodao da je kompanija uložila značajne napore da vrati sajt u funkciju i da timovi zaduženi za bezbednost rade na tome da spreče dalje prekide u radu. On je naglasio i da je odluka Mastercarda da uskrati pružanje usluge WikiLeaksu bila doneta samostalno, na nivou kompanije, a ne pod pritiskom vlasti.

Kompanija Visa je u sredu uveče izdala saopštenje u kojem se kaže da se veb-sajt suočio sa većim obimom internet saobraćaja od uobičajenog. U saopštenju se dalje kaže da je kompanija preduzela korake da povrati sajt u stanje potpune operativnosti u narednim satima.

I predstavnik PayPala potvrdio je seriju napada, rekavši da je veb-sajt bio usporen ali potpuno operativan.

PostFinance, ogranak za finansije švajcarskog poštanskog sistema, koji je zatvorio Asanžov račun zbog toga što je osnivač WikiLeaksa dao lažne podatke da mu je prebivalište u Švajcarskoj, takođe se u sredu našao na udaru hakerskih napada. Mark Andrej, portparol kompanije, rekao je da se kompanija našla na udaru ozbiljnih napada, i da u kompaniji smatraju da je sajt bio preopterećen zbog akcija prijatelja WikiLeaksa koje su započele u ponedeljak uveče. Napad je blokirao sajt tokom nekoliko sati, čineći njegov rad nestabilnim. U kompaniji su, prema rečima Andreja preduzeli aktivne mere zaštite i spremni su za još jednu bitku.

Haš koji je radio zajedno sa Anonimnima u prethodnim kampanjama, ali koji poriče svoju umešanost u nelegalne aktivnosti, rekao je da grupa ima dovoljno mogućnosti da obori dobro čuvane sajtove kompanija kakva je MasterCard. Ovoga puta, grupa na svojoj strani, kao podršku, ima mnogo aktivista koji pomažu u ovim operacijama.

“Anonimni” koji su se proslavili sajber-napadima usmerenim na Sajentološku crkvu i rok muzičara Džin Simona, objavili su tokom vikenda dva manifesta u kojima su obećali da će se osvetiti svima koji su ustali protiv WikiLeaksa, izražavajući svoj stav da se oni zalažu za transparentnost, kao i da se bore protiv cenzure.

Neki internet stručnjaci smatraju da treba praviti razliku između sajber-napada i onog što se sve češće naziva “haktivizam”, a ono što čine “Anonimni” pre bi se moglo podvesti pod ovo drugo. Haktivisti nisu sajber-kriminalci, već demostranti koji svoje proteste sprovode na internetu kao što to rade neki drugi na ulicama ili u raznim oblicima protesta. Ono što sada vidimo, kažu stručnjaci, su mirni internet protesti koji imaju za cilj prekid delatnosti a ne stvarno uništavanje imovine.

Oglasio se i Twitter, kojem su stizale pretnje sa 4chan veb-sajta zbog navodnog blokiranja diskusije o WikiLeaksu, izjavom da nije bilo cenzure bilo kog termina povezanog sa slučajem WikiLeaks. Twitter nije cenzurisao termine #wikileaks, #cablegate ili bilo koji drugi termin sa liste takozvanih trending topika. Listu generiše algoritam koji identifikuje teme o kojima se najviše govori upravo u ovom trenutku. Iz kompanije kažu da postoje brojni činioci koji mogu igrati određenu ulogu u određivanju koji su pojmovi identifikovani kao trend.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje