Iran optužio Zapad i Izrael za napad kompjuterskim crvom Stuxnet i napad na naučnike

Vesti, 01.12.2010, 03:03 AM

Iran optužio Zapad i Izrael za napad kompjuterskim crvom Stuxnet i napad na naučnike

Kompjuterski crv Stuxnet teško je pogodio postrojenja za obogaćivanje uranijuma, objavila je novinska agencija Rojters citirajući iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je optužio zapadne zemlje i Izrael za koordinisane akcije usmerene protiv iranskog nuklearnog programa.

Ahmadinedžadova izjava dolazi dan posle bombaškog napada na automobile u kojima su se nalazila dva istaknuta iranska naučnika u oblasti nukelarne fizike. Dvojica naučnika nalazila su se sa suprugama u svojim automobilima, na putu ka poslu. Jedan od njih je poginuo u tom napadu, dok je njegova žena teško ranjena, a drugi naučnik i njegova supruga su povređeni. Oba napada su izvedena na isti način na različitim lokacijama u Teheranu, tako što su napadači na motorima na automobile naučnika u pokretu postavili bombe sa magnetima. Ahmadinedžad je za smrt i ranjavanje naučnika otvoreno optužio zapadne zemlje i Izrael, tvrdeći da je reč o pokušaju ometanja iranskog nuklearnog programa.

Ahmadinedžad je na konferenciji za medije rekao i da su neprijatelji Irana uspeli da nanesu štetu određenom broju centrifuga za obogaćivanje uranijuma uz pomoć malicioznog softvera kojeg su instalirali u elektronske delove uređaja.

Ove izjave predstavljaju potvrdu da je iranski nuklearni program zaista bio meta kompjuterskog crva Stuxnet, koji je bio apsolutna zvezda u svetu malicioznih programa ove godine. Stuxnet je otkriven u junu ove godine, kao prvi maliciozni program napravljen da napadne industrijske sisteme kao što su elektrane i nuklearni reaktori.

Zvanični Iran je nešto ranije potvrdio da je Stuxnet pogodio kompjuterske sisteme širom zemlje, uključujući tu i one sisteme koji nisu kritični za rad nuklearnih reaktora. Međutim, ovo je prvi put da je zvanično potvrđeno da je Stuxnet pogodio centrifuge za obogaćivanje uranijuma.

Stručnjaci koji se bave bezbednošću sada veruju da je Stuxnet imao najmanje dve mete: centrifuge koje je u ponedeljak pred novinarima spomenuo Ahmadinedžad i drugi tip industrijskog sistema koji je bio napadnut onim što se naziva 417 kod crva. Veruje se da je drugi cilj mogla biti turbina u iranskom nuklearnom reaktoru Busherhr.

Iako se i do sada znalo da je Stuxnet tragao za veoma određenim industrijskim sistemima, Ahmadinedžadova izjava jasno definiše i šta je tačno bilo na meti Stuxneta.

Crv je napravljen sa ciljem da usporava i ubrzava centrifuge koje su veoma osetljivi uređaji, pa je za njihov normalan rad prava frekvencija od izuzetne važnosti. Kada se pojavi problem u kontoli frekvencije može doći do katastrofe i uništenja uređaja.

Gasne centrifuge su šuplje cevi koje se okreću velikom brzinom i koriste za fiziju izotopa U-235 u U-238 koji se nalazi u prirodnom uranijumu. Iran je svoj projekat gasnih centrifuga započeo 1987. godine njihovom instalacijom u podzemnom postrojenju Natanz u centralnom Iranu.

Prema izveštajima Agencije za atomsku energiju, Iran ima 4000 gasnih centrifuga a planira instalaciju dodatnih nekoliko hiljada.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje