Kako su SAD znale da je Severna Koreja krivac za napad na Sony Pictures

Vesti, 20.01.2015, 00:18 AM

Kako su SAD znale da je Severna Koreja krivac za napad na Sony Pictures

Pričom o hakovanju kompanije Sony Pictures Entertainment bavili su se svi svetski mediji krajem prošle godine. Američka vlada je ubrzo posle incidenta okrivila Severnu Koreju za ovaj napad iako su vlasti Severne Koreje uporno poricale da su umešane u napad na Sony Pictures.

Mnogi su se tada pitali kako je FBI koji je predvodio istragu o napadu na Sony Pictures došao do zaključka da je Severna Koreja krivac za napad. Međutim, prema pisanju Njujork Tajmsa izgleda da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) hakere Severne Koreje držala na oku mnogo pre nego što su oni napali Sony.

Pozivajući se na Snoudenove dokumente, kao i na tvrdnje bivših američkih zvaničnika, Njujork Tajms piše da su obaveštajni podaci koje je američka NSA prikupljala više od četiri godine glavni razlog zbog koga su SAD tako brzo za napad na Sony Pictures okrivile Severnu Koreju. U okviru programa koji je pokrenut 2010. godine, NSA je pratila hakere iz Severne Koreje uz pomoć malvera. NSA je uspela da prodre u kompjuterske sisteme zemlje koja se smatra najneprobojnim ciljem u svetu.

Podstaknuta rastućom zabrinutošću zbog mogućnosti kojima raspolaže Severna Koreja, američka špjunska agencija uspela je da upadne u kineske mreže koje povezuju Severnu Koreju sa ostatkom sveta, uz pomoć Južne Koreje i drugih saveznika.

Tajni program agencije koji je startovao 2010. godine proširen je u veoma ambiciozno nastojanje da se uz pomoć malvera prati šta se dešava u mnogim kompjuterima i mrežama koje koriste severnokorejski hakeri, kojih prema tvrdnjama njenog južnog suseda ima oko 6000. Oni se nalaze pod direktnom komandom obaveštajne službe Severne Koreje, a deluju u okviru hakerske jedinice Biro 121.

Dokazi koje je prikupila NSA bili su dovoljni da američki predsednik Barak Obama direktno okrivi vladu Kim Jong-una da je naredila napad na Sony Pictures. Obama je tada obećao osvetu za ovaj napad koja je započela u formi ekonosmkih sankcija. Veoma je neobično to što pre ovoga, vlada SAD nikada nije tako eksplicitno optužila neku vladu za sajber napade.

Tajms citira nekoliko američkih zvaničnika koji su rekli da je napad na Sony počeo još u septembru prošle godine kada su hakeri uspeli da dobiju pristup mreži studija zahvaljujući uspešnim spear fišing napadima. Njihova aktivnost je u NSA ostala neprimećena jer su hakeri uspeli da ukradu lozinke administarora Sonyja. Pre nego što su najzad pokrenuli napad u novembru prošle godine, hakeri su skoro dva meseca imali priliku da iznutra “pročešljaju” sistem.

I dok su iz nekih krugova dolazile kritike zbog prebrze odluke SAD da imenuje Severnu Koreju kao krivca za napad, direktor FBI Džejms Komi je govoreći pre nekoliko nedelja na jednoj konferenciji posvećenoj bezbednosti rekao da je uveren da je Severna Koreja krivac za ovaj napad, iako ni on tada nije izneo mnogo detalja o tome kako je njegova agencija došla do tog zaključka. Komentarišući skepticizam stručnjaka za kompjutersku bezbednost, Komi je rekao da oni nisu upoznati sa svim činjenicama. “Oni ne vide ono što ja vidim”, rekao je tada Komi.

Njujork Tajms piše i da su zvaničnici SAD znali da su mogući sajber napadi iz Severne Koreje, posebno posle napada na banke u Južnoj Koreji 2013. godine, ali da izgleda o toj temi nije bilo govora sa kompanijom Sony Pictures tokom sastanka u junu kada je Severna Koreja verbalno napala kompaniju zbog najave kontroverznog filma “Intervju” koji je navodno bio povod za napad na Sony Pictures.




Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje