Kaspersky Lab o VISA karticama: Tri pravila za bezbedno korišćenje online bankarskih usluga

Vesti, 20.12.2011, 10:12 AM

Kaspersky Lab o  VISA karticama: Tri pravila za bezbedno korišćenje online bankarskih usluga

Prošle nedelje nekoliko banaka istočnoevropskih zemalja, između kojih i nekoliko njih koje posluju u Srbiji, obavestile su svoje klijente da su njihove kartice blokirane i da će biti zamenjene novim. Većina banaka nije ponudila bilo kakve dodatne informacije o tome šta se dogodilo a u mnogim slučajevima korisnici nisu prethodno obavešteni o blokadi svojih kartica.

Prva banka koja se oglasila obaveštenjem o blokadi 17000 kartica bila rumunska CEC Bank koja je bila primorana da napravi ovaj korak kao odgovor na hakerske upade u sisteme evropskog ogranka kompanije VISA.

Brzo su usledile i reakcije drugih banaka, najpre rumunske ING Bank koja nije objavila broj blokiranih kartica ali se prema izjavama koje su došle od nadležnih iz ove banke nije radilo o velikom broju kartica a iz banke su rekli da će nadzirati dalji razvoj situacije.

Nekoliko dana kasnije i srpske banke započele su sa blokadom kartica svojih klijenata iz istog razloga koje su navele rumunske banke. Srpske Raiffeisen, Komercijalna i Societe Generale banka potvrdile su da su informisane od kompanije VISA o kompromitovanju korisničkih kartica.

Prema glasinama koje navodi Stefan Tanase, stručnjak Kaspersky Laboratorije, razlog za blokadu kartica korisnika navedenih banaka je kompromitovanje sistema evropskog ogranka VISA, Euronet Worldwide. Ovu informaciju objavili su rumunski mediji, ali do sada nije bilo njene zvanične potvrde. Tanase smatra da je ovo mogući uzrok jer bi time bilo objašnjeno zašto su blokirane VISA kartice korisnika banaka u nekoliko različitih zemalja.

Teško je proceniti ozbiljnost incidenta, smatra Tanase, s obzirom da su banke različito reagovale na nastalu situaciju - dok su neke odmah blokirale kartice i stare zamenile novim, druge su se odlučile da samo prate dalji razvoj događaja.

“Trenutno je veoma teško steći kompletnu sliku o tome šta se događa, ali kao što to obično biva, malo je verovatno da je reč o izolovanim incidentima. Zapravo, ovo bi mogao biti samo vrh ledenog brega,” kaže Tanase.

Tanase preporučuje korisnicima online bankarskih usluga da se pridržavaju nekih osnovnih pravila koja ih mogu sačuvati od toga da postanu žrtve prevara sa platnim karticama:

  • Proveravajte izvode što češće. Proverite da li su sve transkacije vaše. U slučaju da vam se neka transakcija učini sumnjvom, kontaktirajte svoju banku što pre.

  • Koristite SMS obaveštenja ukoliko vaša banka nudi takvu uslugu. Neke banke nude svojim klijentima ovakvu uslugu besplatno, dok druge naplaćuju ovaj servis. Na ovakav način dobijaćete brzo obaveštenja o transkacijama koje su obavljene preko vaše kartice.

  • Neka veći deo vašeg novca bude na računu koji nije povezan sa karticama. Istina, prebacivanje novca sa računa na račun na nedeljnoj ili mesečnoj bazi može biti zamorno, ali malo napora vas štiti od potencijalne štete koja može nastati kao rezultat kompromitovanja kartice.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje