Kaspersky Lab o glavnim pretnjama u Evropi, Srbija pri vrhu po broju pretnji

Vesti, 25.10.2016, 00:30 AM

Kaspersky Lab o glavnim pretnjama u Evropi, Srbija pri vrhu po broju pretnji

Kompanija Kaspersky Lab održala je na Malti godišnji skup posvećen sajber bezbednosti. Ovaj događaj je okupio stručnjake kompanije, goste iz Holandske nacionalne policije, novinare i poslovne goste iz čitavog regiona, kao i iz Izraela i Južne Afrike. Ove godine, jedna od glavnih tema bio je ransomware - pretnja koja predstavlja ozbiljan rizik za finansije i informacije, kako za korisnike tako i za korporativne klijente, pri čemu je posebna pažnja posvećena bezbednosnim zahtevima malih i srednjih preduzeća. Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab su predstavili itrenutno stanje sajber bezbednosnih pretnji i bezbednosne trendove, a govorili su i o glavnim pretnjama na teritoriji Evrope.

Analiza pretnji u trećem kvartalu 2016. godine, koju je sprovela kompanija Kaspersky Lab, ukazuje na to da se u Evropi 33% korisnika susrelo sa bezbednosnim incidentima koji su bili povezani sa lokalnim mrežama i prenosivim uređajima, dok se 15% njih susrelo sa pretnjama na internetu. Statistika sa cloud usluge kompanije Kaspersky Lab (Kaspersky Security Network) u periodu između jula i septembra 2016. godine ukazuje na činjenicu da je Ukrajina i dalje na prvom mestu po broju korisnika koji su pogođeni lokalnim pretnjama (57,9%), a prate je Izrael (38,5%), Srbija i Grčka (37,6%), kao i Južna Afrika (36%). Najviše internet pretnji detektovano je u Sloveniji (23,9% korisnika KSN usluge) i Ukrajini (21,8%), kao i u Španiji i Grčkoj. Sa druge strane, u Holandiji, Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i Češkoj je znatno niži procenat internet pretnji, sa 7% odnosno 10% korisnika koji su bili pogođeni online pretnjama.

„Sajber pretnje se razvijaju paralelno sa tehnologijom, pri čemu utiču na sve sfere privatnog i korporativnog korisničkog iskustva. Pored konstantnog povećanja broja različitih varijanti malvera, ova pretnja takođe postaje sofisticiranija, pri čemu nanosi veću štetu korisnicima. Ransomware se razvija naročito brzo i jedna je od glavnih IT pretnji. Naše istraživanje ukazuje na to da 40% korisnika danas plaća otkup kriminalcima kada su njihovi podaci šifrovani, što samo služi kao dodatni podsticaj za kriminalce”, objasnio je Marko Projs, direktor evropskog tima za istraživanje i analizu u kompaniji Kaspersky Lab. „Takođe, novi rizici, koji se dovode u vezu sa „internetom stvari“ (Internet of Things), se sve češće pojavljuju. Već smo imali prilike da vidimo na koji način pametni televizori mogu da budu iskorišćeni za špijuniranje vlasnika i kako neovlašćena lica mogu otključati pametna vrata. Od ključnog je značaja da se pripremimo, kako za trenutne tako i za buduće rizike koje sa sobom nose ovi uređaji”.

Tokom 2015. i početkom 2016. godine, kompanija Kaspersky Lab registrovala je više od 2 miliona sajber incidenata koji uključuju ransomware, od kojih je veliki broj njih privukao veliku pažnju javnosti. U poređenju sa periodom 2014-2015., broj ransomware napada u korporativnom sektoru se povećao šest puta. Stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab očekuju da će usled sve intenzivnijeg korišćenja ransomwarea, ova vrsta malvera nadmašiti i bankarske trojance.

Prema istraživanju o korporativnim IT bezbednosnim rizicima u 2016. godini, 20% kompanija širom sveta iskusilo je ransomware napad makar jednom u prethodnih 12 meseci. U Evropi, ovaj problem je još zastupljeniji, budući da se čak 28% kompanija susrelo sa ovom pretnjom. Kada je u pitanju Južna Afrika, stepen zastupljenosti ove pretnje bio je nešto niži, i iznosio je 19%. Ransomware nije ograničen samo na korisnike računara, već ozbiljno ugrožava i mobilne platforme. U drugom kvartalu 2016. godine, kompanija Kaspersky Lab detektovala je 83.048 malicioznih instalacija za mobilne uređaje.

Kako bi pomogla što većem broju kompanija da smanje rizik od ransomware infekcije, kompanija Kaspersky Lab objavila je basplatan anti-ransomware alat za kompanije, zajedno sa specijalnim anti-ransomware opcijama na svojim ključnim bezbednosnim rešenjima. Pored toga, kompanija Kaspersky Lab je, zajedno sa Europolom, Holandskom nacionalnom policijom i kompanijom Intel Security, pokrenula projekat „No More Ransom“, portal (www.nomoreransom.org) koji ima za cilj da informiše javnost o opasnostima koje ransomware nosi sa sobom, kao i da pomogne žrtvama da povrate svoje podatke bez plaćanja otkupa kriminalcima. Među najnovijim članovima ovog projekta je 14 ministarstava unutrašnjih poslova različitih zemalja.

„Posvećeni smo borbi protiv sajber kriminala, a naročito borbi protiv ransomwarea, ali to možemo da postignemo samo zajedničkim snagama i udruživanjem sa predstavnicima policije i sajber bezbednosnim kompanijama. Sajber kriminal je globalna pojava koja ne poznaje granice i prepreke, tako da nam je definitivno neophodna saradnja. Zajedničkim snagama, uključujući naše standardne aktivnosti i „No more ransom“ projekat, mi radimo sve što je u našoj moći da poremetimo aktivnosti sajber kriminalaca i vratimo fajlove njihovim pravim vlasnicima, bez potrebe za plaćanjem otkupa. Takođe činimo sve što je u našoj moći da edukujemo krajnje korisnike i organizacije o ovom problemu budući da, nažalost, ne postoje alati za dešifrovanje svih vrsta ransomwarea. Pravljenje rezervnih kopija podataka i obazrivost na internetu mogu u velikoj meri da pomognu u izbegavanju infekcije”, izjavio je Ton Mas, koordinator u digitalnom sektoru Holandske nacionalne policije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Izveštaj kompanije za sajber bezbednost Netcraft razotkrio je sofisticiranu phishing-as-a-service (PhaaS) platformu pod nazivom „Darcula“... Dalje

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje