Kelihos bot mreža ponovo ugašena, stručnjaci predviđaju da će se pojaviti nova

Vesti, 29.03.2012, 09:23 AM

Kelihos bot mreža ponovo ugašena, stručnjaci predviđaju da će se pojaviti nova

Po drugi put za šest meseci, stručnjaci proizvođača antivirusnog softvera kompanije Kaspersky Lab, predvodili su operaciju stavljanja pod kontrolu nove verzije Kelihos bot mreže, poznate i pod nazivom Hlux.

Prvo gašenje Kelihos bot mreže dogodilo se prošle godine u septembru, u čemu su pored Kaspersky Laboratorije učestvovali i Microsoft-ova Jedinica za digitalni kriminal, SurfNET i Kyrus Tech, Inc.

Bot mreža Kelihos ponovo se pojavila u januaru ove godine a ovog puta za njeno gašenje zaslužne su kompanije Kaspersky Lab, Dell Secure Works i Crowd Strike Inc.

Kelihos bot mreža se koristi za slanje spama, izvođenje DDoS napada i krađu virtuelnog novca kao što je bitcoin. Ona funkcioniše kao P2P (“peer-to-peer”) bot mreža, što otežava istraživačima njeno stavljanje pod kontrolu. Zbog toga je njeno gašenje znatno komplikovanije od gašenja bot mreže koja ima centralizovane komandne i kontrolne servere (C&C serveri).

Peer-to-peer bot mreže su decentralizovane, samoorganizovane i imaju više komandnih i kontrolnih servera koji se maskiraju u peer-ove. U slučaju Kelihos bot mreže, postojala su tri C&C servera i svaki je imao dve jedinstvene IP adrese.

Iz Kaspersky Laboratorije kažu da će preuzeti kontrolu nad C&C serverima bot mreže kako bi sprečili da i dalje distibuira bilo kakav zlonamerni sadržaj. S obzirom da privatne kompanije nemaju pravo da uklone infekciju sa zaraženih računara, Kaspersky će kontaktirati internet servis provajdere (ISP) čiji su korisnici zaraženi u nadi da će oni preduzeti nešto u vezi sa tim.

Uprkos uspešno obavjenom poslu, ponovno pojavljivanje Kelihos bot mreže samo nekoliko meseci pošto je slična bot mreža ugašena ukazuje na to koliko su komplikovani i neizvesni pokušaji da se stane na put globalnim mrežama zaraženih računara. Procene stručnjaka koji su učestovali u ovoj akciji su da treba očekivati da se Kelihos još jednom pojavi.

Stručnjaci veruju da se brzo pojavljivanje nove Kelihos bot mreže može objasniti plaćanjem po instalaciji (“pay-per-install”, PPI), što znači da su operateri bot mreže kupovali ili rentirali zaražene računare kako bi izgradili novu bot mrežu. Ova pretpostavka se temelji na činjenici da se većina zaraženih računara koji ulaze u sastav bot mreže nalazi u Poljskoj i da većina zaraženih računara ima instaliran operativni sistem Windows XP. To je prema mišljenju stručnjaka relevatno objašnjenje, s obzirom da većina PPI servisa manje naplaćuje za računare u Polskoj ali i za računare sa Windows XP.

Istraživači kažu da je ovo peta verzija Kelihos malvera i da oni koji su odgovorni za Kelihos mogu biti isti oni koji su autori porodica malvera Storm i Waledac.

Zanimlljivo je da grupa koja stoji iza Kelihos bot mreže ni ovoga puta nije pokušala da spreči ili umanji efekte gašenja mreže, što sugeriše da oni koji su odgovorni za bot mrežu ne smatraju ovakve akcije ozbiljnom pretnjom za svoj biznis.

Sinkholing (sinkhole) tehnika koja podrazumeva stavljanje bot mreže pod kontrolu istraživača kao što je to ovde slučaj je od pomoći samo ako je očekivani efekat ometanje i odlaganje aktivnosti kriminalnih grupa koje profitiraju od ovakvih mreža. Ali jedini pravi put u borbi protiv bot mreža je hapšenje i procesuiranje odgovornih za stvaranje bot mreže i grupa koje rukovode njima, zaključak je stručnjaka.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje