Kina otkrila svoje moćno sajber oružje

Vesti, 15.04.2015, 00:00 AM

Kina otkrila svoje moćno sajber oružje

Nastojanje Kine da cenzuriše informacije najbolje ilustruje najveći svetski digitalni kordon u svetu poznat pod nazivom "Great Firewall" (Veliki zaštitni zid).

Oni koji pokušavaju da pristupe Facebooku u Kini, ili oni koji pretražuju pojmove koje Komunistička partija Kine smatra pretnjom, na ekranima svojih računara videće da je njihov zahtev ili pretraga poništena ili čak ni to. Sve ovo obezbeđuje moćan kompjuterski sistem.

Great Firewall najbolje pokazuje strah kineskih vlasti da bi informacije mogle ugroziti njihov monopol na moć. On takođe izoluje stotine miliona građana Kine od ostatka sveta.

Međutim, postoje rupe u ovom zaštitnom zidu, a tehnologija omogućava da se ovaj kordon probije i dođe do inostranih web sajtova.

Neprofitna organizacija Greatfire.org pokušala je da objavi metode za zaobilaženje cenzure i pristupanje nekim web sajtovima koji su blokirani u Kini.

17. marta serveri koje koristi Greatfire.org bili su preplavljeni ogromnim obimom internet saobraćaja. U pitanju je bio DDoS napad.

Cilj je bio rušenje servera. Serveri Greatfire.org koji su uzeti u zakup u cloudu u SAD, bili su preplavljeni sa 2,6 milijarde zahteva po satu, ili 2500 puta većim brojem zahteva od uobičajenog.

Grupa istraživača iz Citizen Laba sa Univerziteta Toronta otkrila je i razlog: Kina je aktivirala sajber oružje protiv Greatfire.org.

Istraživači su ovo nazvali Great Cannon.

Kina je izvela destruktivan i moćan napad na web sajt koji joj se nije dopao.

Kina dugo pokušava da zastraši naučnike, medije i druge u inostranstvu. Pored toga, Kina je sprovodila i agresivnu operaciju sajber špijunaže protiv vojske, vlade i kompanija u SAD i drugim zemljama. Ali ima nečeg novog i uznemirujućeg u pojavi Great Cannona, kažu istraživači.

Prema njihovim rečima, kinesko novo oružje je verovatno delo kineske vlade, a metod napada je posbno zanimljiv jer se ne puca direktno u određenu metu.

Umesto toga, oružje je ugrađeno kao posrednik na prometnom komercijalnom serveru i zatim oslobađa svoj maliciozni saobraćaj na komadnu. U ovom napadu, Kina je je pokrenula napad sa sajtova koji pripadaju kineskom gigantu pretrage Baidu, jednoj od najuspešnijih kineskih internet kompanija.

Deo bezazlenog saobraćaja koji dolazi ka Baidu sajtovima je preusmeren da preplavi web sajt Greatfire.org.

Nameće se pitanje - ako je kineska vlada uradila to sa Greatfire.org, web sajtom koji je pokušao da osujeti njenu cenzuru, šta će uraditi sledeće? I kome?


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje