Kina u državnim institucijama zabranila sve osim domaćih proizvođača antivirusa

Vesti, 04.08.2014, 09:50 AM

Kina u državnim institucijama zabranila sve osim domaćih proizvođača antivirusa

Kina je sa liste proizvođača antivirusa koji imaju dozvolu kineske vlade da prodaju svoje sigurnosne proizvode državnim institucijama skinula sve strane proizvođače antivirusa, javili su juče kineski mediji, a preneo Rojters.

U ovom trenutku na listi vladine agencije za nabavke nalazi se pet proizvođača bezbednosnih rešenja, od kojih su svi iz Kine. Na listi se nalaze Qihoo 360 Technology, Venustech, CAJinchen, Beijing Jiangmin, i Rising.

Kineska državna novinska agencija People's Daily objavila je juče na svom Twitter nalogu na engleskom vest da je državna agencija za nabavke isključila Symantec i Kaspersky Lab sa liste snabdevača sigurnosnim softverom.

U sledećem tvitu agencije je objavljeno da su dozvolu dobile kompanije iz Kine koje proizvode bezbednosni softver.

I dok iz Symanteca na ovu vest još uvek nema komentara, predstavnik kompanije Kaspersky Lab Alahandro Arango je rekao da kompanija istražuje o čemu je reč i da su razgovori sa kineskim vlastima u toku.

Još u maju su kineske vlasti najavile da će ispitati IT proizvode stranih kompanija koje koriste vladine institucije. Po svemu sudeći, taj proces je završen a rezultat toga je zabrana korišćenja stranih tehnologija koje treba da zaštite vladine sisteme.

Međutim, analitičari ocenjuju da iza zabrana tehnologija stranih kompanija u Kini stoji pokušaj kineskih vlasti da promovišu upotrebu domaćih IT proizvoda.

Symantec je prošlog meseca saopštio da je kompanija razgovarala sa kineskim vlastima nakon što su se pojavili izveštaji da je Kina zabranila upotrebu jednog od proizvoda kompanije, softvera za sprečavanja gubitka podataka. Tada je portparolka Symanteca izjavila da nema naznaka da je bilo zabrane nekog od vodećih programa koje proizvodi kompanije.

Kineski mediji su u maju ove godine izvestili da su vlasti zabranile upotrebu Windows 8 na kompjuterima u državnim institucijama. Novinska agencija Ksinshua koja je prenela ovu vest objavila je da je razlog za zabranu briga zbog kompjuterske bezbednosti nakon što je Microsoft obustavio podršku za Windows XP koji je još uvek veoma zastupljen u Kini.

Nema dokaza da je odluka kineskih vlasti da se promoviše upotreba domaćih tehnologija posledica otkrića Edvarda Snoudena o tajnim programima za masovni nadzor američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA). Međutim, posle tih otkrića, velike američke tehnološke kompanije, uključujući Cisco Systems, Apple, IBM i Microsoft, suočavaju se sa novim izazovima u Kini, čije vlasti čini se veruju da su ove kompanije partneri NSA, koji omogućavaju obaveštajnoj agenciji da pristupa njihovim sistemima da bi prikupila informacije. Pored toga, američko-kineski odnosi su dodatno pogoršani pošto je pokrenut postupak pred američkim sudom protiv petorice oficira kineske vojske zbog sajber špijunaže američkih kompanija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje