Kineski državljanin ukrao tajna dokumenta kompanije Ford vredne više od 50 miliona dolara

Vesti, 23.11.2010, 02:29 AM

Kineski državljanin ukrao tajna dokumenta kompanije Ford vredne više od 50 miliona dolara

Kineski državljanin Ksiang Dong Ju (Majk Ju) koji je deset godina bio zaposlen u gigantu automobilske industrije, kompaniji Ford, 17. novembra izjasnio se krivim pred američkim federalnim sudom za krađu poslovnih tajni kompanije Ford, uključujući i krađu projektne dokumentacije vredne više od 50 miliona dolara koju je dostavio svom novom poslodavcu, kompaniji koja je Fordov rival.

Prema sporazumu o priznanju krivice koje je tužilaštvo dostavilo medijima (pdf), Ju koji je u Fordu radio od 1997. do 2007. godine, priznao je da je uoči svog odlaska iz kompanije Ford kopirao 4000 dokumenata na eksterni hard disk, uključujući i Fordovu projektnu dokumentaciju, među kojom su i dokumenta koja se odnose na delove kao što su sistem električne distribucije, sistem za snabdevanje električnom energijom, električki podsistem i druge. On je svog nadređenog u kompaniji Ford 2. januara obavestio o svom otkazu, ali tek nakon što je prihvatio posao kod svog novog poslodavca, automobilskoj kompaniji sa sedištem u Šenženu, u Kini, u koji je otputovao 20. decembra ponevši sa sobom ukradena dokumenta iz kompanije Ford. Ju je radio kao inženjer proizvodnje u Fordu, ali dokumenta koja je uzeo nemaju veze sa njegovim radom u kompaniji.

“Ford je uložio milione dolara i decenije u istraživanje, razvoj i testiranje radi razvoja i kontinuiranog unapređenja tehničkih detalja koji se nalaze u ukradenoj dokumentaciji,” kaže se u sporazumu o nagodbi.

Ju se suočava sa mogućnošću da bude osuđen na kaznu zatvora u rasponu od 5 do 6 godina i novčanom kaznom od 150000 dolara za krađu poslovnih tajni čija je procenjena vrednost između 50 i 100 miliona dolara.

Ju je u oktobru 2009. godine uhapšen u Čikagu, dok je pokušavao da se vrati u Kinu, a potom je priveden u pritvor FBI. Pregledom laptopa koji je pronađen tom prilikom kod Jua pronađena je 41. kopija dokumenata kompanije Ford.

Krađa industrijskih tajni postaje rastući problem a tehnologija i internet su glavni razlog zbog čega je krađa podataka sve jednostavnija. Pored toga, zemlje u razvoju nastoje da pridobiju insajdere u razvijenim državama i kompanijama zapadnih zemalja kako bi im pomogli da premoste postojeće praznine u oblasti tehnologije i vojne industrije. U oktobru, američki agenti su izvršili upad u dom i uhapsili stručnjaka za dizajn bojevih glava zaposlenog u kompaniji Raytheon. Tokom poslednje dve godine zabeleženo je nekoliko slučajeva povezanih sa ciljanim napadima u istaknutim kompanijama koje posluju u oblasti tehnologije i energetike.

U krugovima stručnjaka koji se bave bezbednošću, takve neprijateljske aktivnosti označene su kao “napredne permanentne pretnje”, što je eufemizam koji se koristi za špijuniranje od strane država kao što su Kina, Rusija i druge, ili kompanija koje to čine uz podršku stranih režima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje