Ko je varao na testovima antivirusa

Vesti, 06.05.2015, 00:30 AM

Ko je varao na testovima antivirusa

Kineskom proizvođaču antivirusa Qihoo 360 oduzeti su svi sertifikati kojima su ga tri vodeće laboratorije za testiranje anti-malver rešenja nagradile ove godine. To se dogodilo pošto je ustanovljeno da je kineska kompanija prekršila pravila.

U zajedničkom saopštenju (pdf) koje su objavili AV-Comparatives, AV-Test.org i Virus Bulletin, Qihoo je proglašen krivim zbog pokušaja kompanije da izigra pravila. Qihoo je negirao ove optužbe nazvavši ih "neosnovanim".

Kompanije Qihoo 360 čije je sedište u Pekingu prijavila je prošle godine prihod od 1,4 milijarde dolara. Iako su njeni anti-malver proizvodi malo poznati van granica Kine, Qihoo tvrdi da je prošle godine besplatna antivirusna mobilna aplikacija, 360 Mobile Safe, koju proizvodi kompanija, imala skoro 750 miliona korisnika u Kini. Qihoo je takođe poznat po svom pregledaču, 360 Browser, koji koristi Microsoftov rendering endžin Trident koji koristi i Internet Explorer.

AV-Comparatives, AV-TEST i Virus Bulletin su saopštili da je Qihoo njima dostavio prilagođenu verziju svog sigurnosnog softvera u kojoj je kompanija zamenila svoj endžin endžinom rumunske kompanije Bitdefender.

"Posle nekoliko zahteva za određenim informacijama o korišćenju endžina drugih proizvođača, na kraju je potvrđeno da se endžin koji je dostavljen za testiranje razlikuje od onoga koji je dostupan korisnicima", kaže se u zajedničkom saopštenju koje su izdale laboratorije.

Proizvodi koji koriste QVM endžin kineske kompanije bi pružili značajno niži nivo zaštite i više lažno pozitivnih rezultata.

Očekivano, u kineskoj kompaniji nisu srećni zbog ovih optužbi i činjenice da su uhvaćeni u prevari. Međutim, umesto odbrane, kompanija je uperila prstom u konkurentske kompanije, takođe iz Kine, Baidu i Tencent, koje su navodno takođe dostavile softver koji se razlikuje od onog koji se isporučuje korisnicima.

Iako su laboratorije potvrdile da postoje razlike i kada je reč o softveru ovih kompanija, utvrđeno je da njihovi proizvodi nisu stekli nikakvu prednost zbog toga. Osim toga, i Baidu i Tencent su obezbedili prihvatljive razloge za ove razlike.

Međutim, juče je na Facebook stranici Virus Bulletina objavljeno da je i Tencent varao na testovima performansi. Određene optimizacije identifikovane u proizvodima kompanije Tencent koje su identifikovane su jasno napravljene da poboljšaju ocene na testovima performansi. One pružaju minimalnu korist običnim korisnicima i čak mogu smanjiti nivo zaštite koje nude proizvodi kompanije.

Sve tri laboratorije - AV-Comparatives, AV-Test.org i Virus Bulletin - saopštile su da će ubuduće kontrole učesnika biti strožije kako bi se smanjila mogućnost da proizvođači varaju na testovima i pozvale učesnike testova da se ponašaju na etičan način. Laboratorije su saopštile da će opozvati sve osporene sertifikate i nagrade.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje