Ko su krivci za napad na berzu NASDAQ

Vesti, 21.07.2014, 08:42 AM

Ko su krivci za napad na berzu NASDAQ

Sistemi za monitoring američkog FBI su 2010. godine uočili čudne aktivnosti u sistemima berze NASDAQ koje su ukazivale na infekciju malverom. Federalni agenti su tada upozorili berzu o tome, ali ispostavilo se da je NASDAQ znala za napad ali da o tome niko nije obavešten. Posle pregovora, NASDAQ se saglasila da timovi američkih državnih stručnjaka dođu u sedište i centar podataka kompanije da bi sproveli istragu koja je trajala pet meseci i u kojoj su učešće uzeli FBI, NSA, CIA i američki trezor.

O hakerskom napadu na NASDAQ mediji su izvestili u februaru 2011. godine, kada su kao potencijalni krivci označeni ruski hakeri. NASDAQ je tada upozorio na napad svoje klijente, a u oktobru iste godine objavljeno je i više informacija o ovom napadu. Berza je tada objavila i podatak da je u kompjutersku bezbednost uloženo skoro milijardu dolara. Međutim, uprkos tome ispostavilo se da su berzanski kompjuterski sistemi bili široko otvoreni za napade.

Prema podacima iz istrage koje ovih dana objavljuju američki mediji, napadači su iskoristili dva nepoznata bezbednosna propusta da bi zarazili kompjuterske sisteme berze i tako sebi obezbedili pristup sistemima najmanje tri meseca pre nego što je napad otkriven.

Za američku Nacionalnu agenciju za bezbednost (NSA) maliciozni kod koji je korišćen u napadu na NASDAQ nije bio nepoznat jer je sličan kod ranije koristila ruska Federalna bezbednosna služba (FSB).

Malver, koji je američki CNN nazvao "digitalnom bombom" koja je mogla prouzrokovati haos u celokupnoj američkoj ekonomiji, je imao mogućnost ne samo da špijunira i krade osetljive finansijske podatke, već i da ozbiljno poremeti berzanske aktivnosti.

Prema pisanju Bloomberga, malver je ipak mogao doći i iz neke druge zemlje. Istraga nije mogla sa sigurnošću da dokaže odakle je došao napad. Komentarišući pisanje Bloomberga i spekulacije o tome da bi krivac za napad na NASDAQ mogla biti Rusija, Jevgenij Koriško, sekretar za štampu ambasade Rusije u Vašingtonu, nazvao je takve optužbe “čistom glupošću”.

Čak i oni koji su bili uključeni u istragu priznaju da je verovatnije da je napadač neko poput nezavisnog ruskog hakera Aleksandra Kalinina koji je uporno napadao kompjuterske sisteme NASDAQ-a u periodu od 2007. do 2010.

Istraga je otkrila da su isti malver koristili i kineski sajber špijuni, ali istražitelji nisu uspeli da dokažu povezanost napada sa Kinom.

Istraga je pokazala da su sistemi berze bili loše zaštićeni te da su zbog toga bili široko otvoreni za pokušaje upada. Istražitelji su pronašli i dokaze da je nekoliko hakerskih grupa imalo pristup informacijama berze, ali ti dokazi nisu bili dovoljni da otkriju istražiteljima o kome je reč.

Istraga je dokazala da je bilo krađe nekih informacija, ali ne i koje su informacije ukradene.

Jedan od forenzičara koji je učestvovao u istrazi nazvao je sisteme berze “prljavom močvarom”, jer je bilo veoma malo zapisa koji bi mogli otkriti dnevne aktivnosti na serverima i pomoći da se istraže aktivnosti uljeza.

Tokom istrage provereni su i sistemi drugih kompanija, među kojima i desetak američkih banaka, koje su povezane sa berzom, da bi se utvrdilo eventualno širenje malvera. Nisu sve kompanije pristale na istragu, ali za one koje jesu, utvrđeno je da nije bilo infekcija.

Istražitelji su zaključili da napdači nisu bili zainteresovani za druge informacije, i da su se zadržali samo na NASDAQ-u. Ipak, da su želeli, mogli su to da urade.

Istraga američkog FBI o ovom napadu je i dalje u toku.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje