Malveri maskirani u lažne kodeke - opasnost koju korisnici i dalje ne prepoznaju

Vesti, 22.05.2012, 11:25 AM

Malveri maskirani u lažne kodeke - opasnost koju korisnici i dalje ne prepoznaju

Verovatno već znate šta je spam i zašto ne treba otvarati spam emailove i atačmente koji se ponekad nalaze u tim emailovima. Znate i da su zvanični sajtovi proizvođača jedine internet adrese koje garantuju bezbednost prilikom preuzimanja softvera i igrica. Možda znate i koji su internet domeni i ključne reči pretrage najopasniji. Sve ovo mnogi od vas znaju, ali ne zaboravite - mnogo korisnika interneta uopšte nije svesno ovih opasnosti. Needukovani i neoprezni korisnici interneta su vetar u leđa kampanjama distribucije malvera na internetu.

Ipak, situacija se tokom godina značajno popravila. Korisnici lakše prepoznaju stare trikove autora malvera, pa ipak, čini se da jedan od njih i dalje dobro prolazi - malveri maskirani u video ili audio kodek.

Uobičajen scenario je ovakav: korisnik preuzima video ili audio fajl sa nekog veb sajta ili posećuje veb sajt sa video strimingom koji treba da prati na video plejeru; tada dobija poruku u kojoj se kaže da nedostaje zahtevani kodek ili media plejer koje korisnik treba da preuzme i instalira ih.

Prema podacima proizvođača antivirusa nemačke kompanije GData, među prvih deset najzastupljenijih malvera u aprilu 2012. godine, prvo i treće mesto zauzimaju malveri maskirani u kodeke. Reč je o Trojancima - Trojan.Wimad.Gen.1 i Trojan.Sirefef.BV.

Trojan Wimad.Gen 1 se pretvara da je .wma audio fajl i pokušava da prevari korisnika da instalira kodek. Kada uspe u tome, napadač može instalirati bilo koji zlonamerni program na zaraženom računaru.

Trojan.Sirefef.BV se pretvara da je legitimni fajl AFS2K.sys (Audio File System, Oak Technology Inc). On inficira brauzer na računaru i manipuliše rezultatima pretrage svaki put kada korisnik surfuje internetom. Glavni zadatak ovog Trojanca je da natera korisnike da kliknu na linkove u rezutatima pretrage što donosi zaradu napadačima.

Kako se zaštititi od ovakvih malvera?

  • Umesto preuzimanja nepoznatih kodeka sa nepoznatih sajtova, preuzimajte i intalirajte dobro poznate programe sa pouzdanih veb sajtova (npr. K-Lite Codec Pack ili Windows Essential Codec Pack). Ako već imate instaliran paket kodeka a od vas se traži da instalirate neki drugi kodek ili plejer, informišite se o njima na internetu.

  • Izbegavajte opasne veb sajtove kao što su pornografski ili P2P video striming sajtovi.

  • Zaštitite svoj računar! Instalirajte zaštitne dodatke za Firefox i Chrome (npr. WOT). Instaliran antivirusni program na računaru je obavezan a njegovo redovno ažuriranje se podrazumeva. Naša preporuka su programi proizvođača Kaspersky Lab i GData.

  • Kada preuzimate fajlove sa torent sajtova ili video striming sajtova, obavezno ih skenirajte antivirusnim programom. Zatim sačekajte nekoliko dana. Na prvi pogled fajl može izgledati bezopasno. Par dana kasnije vaš antivirus vam može reći da je fajl koga ste preuzeli malver zahvaljujući tome što je dobio nove virusne definicije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje

Nemačke političke partije upozorene na napade hakera ruske obaveštajne službe

Nemačke političke partije upozorene na napade hakera ruske obaveštajne službe

Nemačka, koja je pružila značajnu vojnu podršku Ukrajini, od početka rata suočava se sa hakerskim napadima i pokušajima špijunaže iz Rusije. ... Dalje