Microsoft brani browser hakovan na Pwn2Own: Nema baga u IE9

Vesti, 14.03.2011, 01:29 AM

Microsoft brani browser hakovan na Pwn2Own: Nema baga u IE9

Microsoft je u četvrtak saopštio da se u Internet Exporer-u 9 ne nalazi bag koji je iskoristio irski istraživač Stiven Fjuer na hakerskom takmičenju Pwn2Own održanom prošle nedelje na konferenciji CanSecWest u Vankuveru. On je, koristeći tri programska propusta, hakovao IE8, osvojivši novčanu nagradu od 15000 dolara i laptop Sony.

Ubrzo pošto je je objavljena vest o Fjuerovom uspehu, iz kompanije Microsoft su se oglasili saopštenjem da su započeli istragu o programskim propustima zahvaljujući kojima je hakovan njihov browser.

Međutim, u kompaniji kažu da neće biti zakrpe sa najnoviju verziju browser-a. “Ranjivost se odnosi na RC (release candidate) i RTW (release to the Web) verzije Interent Explorer-a 9,” kaže Džeri Brajant, menadžer u kompanijskom centru za bezbednost (Microsoft Security Response Center). To ažuriranje je već u pripremi kada je reč o starijim verzijama Internet Explorer-a.”

Microsoft je objavio RC verziju svog najnovijeg browser-a IE9 pre mesec dana, a pomenuta RTW verzija, biće dostupna korisnicima za preuzimanje od danas.

Međutim, s obzirom na poslednje podatke kompanije Net Applications koja se bavi statistikom na vebu, prema kojima je učešće IE9 na tržištu browser-a svega 1%, većina korisnika Microsoft-ovog browser-a, njih 99% koji koriste starije verzije browser-a (IE6, IE7, IE8) moraće da sačekaju objavljivanje najavljene zakrpe.

Iako je Brajant naglasio da je zakrpa za otkrivenu ranjivost u pripremi, iz kompanije su odbili da preciziraju tačan datum kada će propust biti ispravljen. S obzirom na dosadašnju praksu kompanije, verovatan datum objave zakrpe je 12. april, za kada je zakazan redovni mesečni paket zakrpa koje Microsoft objavljuje svakog drugog utorka u mesecu u okviru takozvanog “Patch Tuesday”.

Microsoft verovatno neće žuriti kada je reč o ovom propustu s obzirom na praksu da se informacije o bagovima otkrivenim na takmičenju Pwn2Own predaju TippingPoint's Zero Day Initiative (ZDI), programu koji je posvećen lovu na bagove u programima. ZDI od istraživača zahteva da ne objavljuju informacije o ranjivostima koje otkriju, a podatke o prijavljenim ranjivostima ZDI predaje proizvođačima softvera koji imaju rok od šest meseci da isprave propuste u svojim programima pre nego što TippingPoint javno prezentuje ove podatke. Zato je Brajant izjavio da nema opasnosti od toga da ranjivost koja je iskorišćena za hakovanje Internet Explorer-a neće biti zloupotrebljena.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje