Microsoft upozorio: Hakerski trik za dalje ažuriranje Windows XP nije dobro rešenje

Vesti, 28.05.2014, 01:50 AM

Microsoft upozorio: Hakerski trik za dalje ažuriranje Windows XP nije dobro rešenje

Nakon što su hakeri otkrili kako je moguće prevariti Microsoft da bi Windows XP i dalje dobijao bezbednosne ispravke pošto je njihova isporuka korisnicima obustavljena 8. aprila ove godine, Microsoft je upozorio korisnike Windows XP da bi se mogli suočiti sa problemima ako instaliraju ova ažuriranja, kao i da im ona neće obezbediti potpunu zaštitu.

Objašnjenje kako je to moguće prevariti Microsoftove servere da isporučuju ispravke nepodržanom operativnom sistemu pojavilo se najpre na forumu Sebijk. Mala intervencija u XP registry dovoljna je da Microsoftovi serveri poveruju da se ispravke primenjuju na nekim drugim verzijama Windowsa.

Postupak izgleda ovako:

  • Otvorite Notepad i kreirajte tekstualni fajl sa sledećim sadržajem:

  • Sačuvajte ga kao .reg fajl i pokrenite ga tako što ćete dva puta kliknuti na njega;

  • Kada se pokrene, naći ćete ažuriranja za POSReady 2009 u Windows Action Centar.

Iz Microsofta su rekli da su te bezbednosne ispravke koje bi mogle biti instalirane na Windows XP namenjene korisnicima Windows Embedded POSReady 2009 i Windows Server 2003, i da one ne štite u potpunosti korisnike Windows XP. Windows Embedded POSReady 2009 je operativni sistem instaliran na POS (point-of-sale) sistemima koji će dobijati ažuriranja do 2019.

Pored toga, korisnici Windows XP mogli bi se susresti sa značajnim problemima u funkicionisanju sistema ako instaliraju ova ažuriranja koja nisu isprobana na Windows XP, upozorava Microsoft.

Neizvesno je i koliko će ovaj način preuzimanja ažuriranja biti funkcionalan, s obzirom da Microsoft sada zna ta to.

Iz kompanije podsećaju korisnike Windows XP kojima je stalo do bezbednosti i funkcionalnosti svojih računara da bi trebalo da pređu na noviju i podržanu verziju Windowsa.

“Najbolji način za korisnike Windows XP da zaštite svoje sisteme je nadogradnja na moderniji operativni, kao što je Windows 7 ili Windows 8.1”, kažu iz Microsofta.

Broj korisnika koji su zabrinuti za bezbednost svog 13 godina starog operativnog sistema ne bi trebalo da bude mali, s obzirom da Microsoft već dugo sprovodi agresivnu kampanju upozoravanja korisnika na rizike upotrebe nepodržanog operativnog sistema.

Ipak, čak ni takva kampanja nije pomogla da se značajno smanji upotreba starog operativnog sistema jer XP još uvek masovno koriste i poslovni i kućni korisnici koji ili ne žele ili ne mogu da pređu na noviji operativni sistem. Procene govore da oko 430 miliona korisnika računara još uvek koristi Windows XP.

Kolike su razmere problema pokazuje i to što su pojedine vlade i kompanije postigle dogodor sa Microsoftom vredan milione dolara koji obavezuje kompaniju na produžetak podrške u određenom vremenskom periodu.

Microsoft je nedavno probudio nadu kod korisnika kada je ubrzo posle prestanka podrške napravio izuzetak i isporučio korisnicima Windows XP ispravku za 0-day bag u Internet Exploreru. Taj bag su hakeri koristili za preuzimanje kontrole nad Windows računarima, a napadi su započeli samo nekoliko dana pošto je prestala podrška za Windows XP.

Iz Microsofta su tada poručili korisnicima da je objavljivanje ispravki za Internet Explorer na Windows XP samo izuzetak, a stručnjaci za bezbednost su upozorili da bi to mogao da bude samo početak nevolja za korisnike ovog operativnog sistema.

Stručnjaci stalno apeluju da korisnici Windows XP pređu na sigurnije alternativne browsere kao što su Chrome ili Firefox.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje