Milioni korisnika preuzeli Firefox 4

Vesti, 23.03.2011, 08:53 AM

Milioni korisnika preuzeli Firefox 4

Za samo nekoliko sati tokom jučerašnjeg dana finalnu verziju browser-a Firefox 4 preuzelo je 3,5 miliona korisnika, kažu u kompaniji Mozilla.

Browser je zvanično dostupan za preuzimanje od juče, a komapnija Mozilla objavila je finalni kod za Windows, Mac OS X i Linux na više od 80 jezika, a verzije za operativne sisteme Android i Maemo treba očekivati u što skorijem vremenskom roku.

Brojač koji registruje broj preuzimanja browser-a postavljen je na internet adresi http://glow.mozilla.org/ i u trenutku objavljivanja ovog teksta broj preuzimanja browser-a prešao je 4,5 miliona korisnika.

Na finalnu verziju browser-a čekalo se neuobičajeno dugo, s obzirom da je prva beta izašla još prošlog leta. Od tada pa do objavljivanja konačne verzije koja se dogodila juče, objavljeno je 12 beta verzija browser-a.

“Firefox 4 je do sada najbrža verzija browser-a. Sa dramatičnim ubrzanjem i poboljšanjem performansi, Firefox je između dva i šest puta brži od prethodne verzije,” kaže se u tekstu objavljenom na kompanijskom blogu.

Glavno poboljšanje je u JavaScript mehanizmu koje sve, počev od vremena potrebnog za startovanje browser-a, preko brzine učitavanja stranica, grafike i JavaScript performansi, čini bržim u Firefox-u.

Browser donosi funkciju Do Not Track, kao i alatke za sinhronizaciju bookmark-ovanih stranica na različitim operativnim sistemima i mobilnim uređajima, unapređeno upravljanje dodacima (add-ons) browser-a i promenjeni korisnički interfejs sa novim načinom za upravljanje tabovima u browser-u.

Kada je reč o bezbednosti, Firefox donosi različite mehanizme zaštite bezbednosti i privatnosti korisnika, ali je od svega možda najvažniji dodatak Content Security Policy (CSP). Reč je o mehanizmu koji je uključen u Firefox-u 4 u podrazumevanim podešavanjima i koji je dizajniran tako da spreči napade koji spadaju u najčešće na internetu - cross-site scripting i data injection.

Mehanizam se zasniva na saradnji browser-a i veb servera sa ciljem da se spreči učitavanje zlonamernog sadržaja od strane browser-a. Administratori sajtova mogu uključiti CSP na svojim serverima dodavanjem jednostavnog koda u HTTP zaglavlju. Među prvima je to učinio Twitter koji je implementirao anti-XSS alatku za korisnike Firefox 4, ali za sada samo za one koji pristupaju stranici mobile.twitter.com. CSP bi trebalo da spreči XSS napade preko browser-a i izvršenje zlonamernog koda prilikom učitavanja stranice. U tipičnom XSS napadu, napadači ubacuju JavaScript kod na stranicu koji se izvršava onda kada korisnik pristupa stranici jer browser veruje izvoru sadržaja čak i onda kada on ne dolazi odande odakle se čini da dolazi. CSP će pomoći administratorima servera da redukuju ili u potpunosti eliminišu pravce iz kojih XSS može doći, i to specifikacijom domena koje browser treba da tretira kao validne izvore izvršnih skipti. CSP će tako izvršavati skripte koje dolaze samo sa domena sa takozvane “bele liste”.

U kompaniji Mozilla kažu da nova odbrana browser-a ne samo da će pomoći u sprečavanju XSS napada već takođe treba da zaštiti korisnike od “clickjacking” napada i packet sniffing programa, kao i drugih napada koji dolaze sa interneta.

U kompaniji se nadaju da će CSP biti uskoro široko prihvaćen i implementiran, budući da već sada neki od popularnih sajtova, kakav je Twitter, koriste CSP, kao i da postoje CSP plugin-ovi za WordPress, Django i Drupal.

Već sada je jasno da je Firefox pobednik kada je reč o broju preuzimanja u prva 24 sata, kada se ima u vidu da je Microsoft-ov najnoviji browser - Internet Explorer 9, tokom prvog dana, preuzelo nešto više od 2 miliona korisnika.

Firefox, osim svojoj popularnosti među korisnicima, to duguje i činjenici da Microsoft-ov IE9 ne radi na većini Windows operativnih sistema koji su trenutno u upotrebi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje