Mladi haker otkrio propust u PayPalovom mehanizmu dvofaktorne autorizacije

Vesti, 06.08.2014, 09:25 AM

Mladi haker otkrio propust u PayPalovom mehanizmu dvofaktorne autorizacije

Sedamnaestogodišnji haker Džošua Rodžers iz Melburna u Australiji otkrio je bezbednosni propust u PayPalovom sistemu dvofaktorne autorizacije (2FA) koji može omogućiti napadaču pristup nalogu sa uključenom 2FA opcijom i to bez unošenja koda za potvrdu identiteta.

Dvofaktorna autorizacija je usluga koju sada nude mnogi internet servisi kao dodatni sloj zaštite naloga. 2FA mehanizam sprečava zloupotrebu ukradenih korisničkih imena i lozinki, zahtevajući unos nasumično generisanog sigurnosnog koda tokom procesa provere identiteta korisnika naloga. U zavisnosti od implementacije, sigurnosni kodovi mogu biti generisani pomoću specijalne mobilne aplikacije, mogu se slati korisniku putem SMS poruka ili emailova ili se generisati pomoću posebnih uređaja.

I PayPal nudi svojim korisnicima ovu uslugu, a 2FA kod se korisniku šalje putem SMS poruke na jedan od brojeva telefona koje je korisnik naveo prilikom aktiviranja ove opcije, ili se sigurnosni kod dobija uz pomoć fizičkog generatora kodova koji je veličine kreditne kartice.

Rodžers je propust koji omogućava da se na veoma jednostavan način zaobiđe 2FA zaštita otkrio početkom juna, i odmah o svom otkriću obavestio PayPal. Međutim, pošto ni posle dva meseca problem nije rešen, sedamnaestogodišnji haker je rešio da izađe u javnost sa informacijama o svom otkriću.

Propust koji je Rodžers otkrio je u procesu povezivanja eBay naloga sa PayPal nalogom (PayPal je u vlasništvu eBaya). Da bi zaobišao 2FA zaštitu za PayPal nalog, napadač mora znati korisničko ime i lozinku za PayPal nalog potencijalne žrtve, što nije nemoguće u vremenu krađa i curenja podataka.

Rodžers je otkrio da se prilikom povezivanja eBay naloga sa PayPal nalogom, korisnik preusmerava na stranicu na koju treba da unese korisničko ime i lozinku za PayPal nalog.

Nakon unošenja korisničkog imena i lozinke, korisnik može da učita PayPal stranicu i pristupi nalogu bez unošenja koda za 2FA.

Kada se korisnik presumeri na stranicu za prijavljivanje na PayPal nalog, URL sadrži “=integrated-registration”. Problem je u tome što “=integrated-registration” funkcija ne proverava 2FA kod, iako se korisnik prijavljuje na PayPal nalog sa uključenom 2FA.

“Kada ste prijavljeni, kolačić sa vašim podacima je postavljen, i vi ste preumereni na stranicu da se potvrde detalji procesa”, objašnjava Rpdžers. “I u tome leži exploit. Sada samo učitajte http://www.paypal.com/ i prijavljeni ste, i ne morate ponovo unositi svoje korisničko ime.”

Rodžers kaže da PayPal nalog koji se hakuje može da bude povezan sa bilo kojim eBay nalogom. On je napravio novi eBay nalog sa privremenim emailom, i uspeo da uđe u svoj PayPal nalog na isti način. “Ustvari, radi čak i bez eBay naloga”, kaže Rodžers.

Rodžers je na YouTubeu postavio video snimak na kome je pokazao kako funkcioniše bag.

Rodžers je o svom otkriću obavestio PayPal 5. juna, a od kompanije je dobio dva odgovora, jedan 27. juna i sledeći 4. jula. Međutim, propust do danas nije ispravljen. Objavljivanjem informacija o propustu Rodžers se praktično odrekao prava na nagradu iz PayPalovog fonda za nagrađivanje istraživača koji otkriju i prijave kompaniji propuste u servisu.

Iz PayPala kažu da znaju da postoji propust u 2FA i da rade na njegovom uklanjanju.

“Na korisnike koji ne koriste PayPal sigurnosni kod kao dodatni korak u prijavljivanju na naloge propust ne utiče na bilo koji način. Ako ste odabrali da dodate 2FA svom PayPal nalogu, vaš nalog će nastaviti da radi kao i obično. Mi imamo opsežne modele za otkrivanje prevara i rizika i namenske bezbednosne timove koji svakodnevno pomažu da nalozi naših korisnika budu sačuvani od lažnih transakcija.”

PayPal se izvinio korisnicima 2FA opcije i obećao da će, što je pre moguće, rešiti ovaj problem.

Ovo nije prvi put da se otkrije propust u PayPalovom 2FA mehanizmu. U junu ove godine, istraživači firme Duo Security takođe su otkrili propust u 2FA i pokazali kako je moguće zaobići 2FA uz pomoć mobilne aplikacije za PayPal koja ne proverava 2FA kod ako se prekine veza sa serverom odmah pošto se pošalju korisničko ime i lozinka. Istraživači su ovaj bag demonstrirali tako što su na iOS uređaju uključili Airplane Mode pre nego što je stigla 2FA poruka sa servera, i zatim se ponovo povezali na internet, posle čega im je bio omogućen pristup nalogu bez 2FA koda.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje

Rusija i Ukrajina na vrhu prvog svetskog indeksa sajber kriminala

Rusija i Ukrajina na vrhu prvog svetskog indeksa sajber kriminala

Časopis PLOS ONE objavio je 10. aprila naučni rad pod nazivom „Mapiranje globalne geografije sajber kriminala sa svetskim indeksom sajber krim... Dalje