Napad kineskih vlasti na iCloud naloge kineskih korisnika

Vesti, 20.10.2014, 11:47 AM

Napad kineskih vlasti na iCloud naloge kineskih korisnika

Direktor FBI Džejms Komi nije jedini predstavnik vlasti koji je zabrinut zbog enkripcije na Appleovom novom modelu iPhonea.

Zvanična isporuka najnovijeg iPhonea u Kini započela je u petak prošle nedelje, a enkripcija koju nudi novi iPhone mogla bi biti razlog zbog koga su kineske vlasti pokrenule takozvani “čovek u sredini” napad na Appleov iCloud.

Great Fire, grupa koja prati internet cenzuru u Kini, upozorila je da kineske korisnike čeka neprijatno iznenađenje kada budu pokušali da se povežu sa Appleovim iCloud servisom. Naime, pristup iCloudu iz Kine je trenutno blokiran, a korisnici se usmeravaju na lažni sajt koji izgleda kao Appleova stranica za prijavljivanje na nalog.

“Ovo je očigledno zlonamerni napad na Apple u pokušaju da se dobije pristup korisničkim imenima i lozinkama i samim tim svim podacima sačuvanima na iClodu kao što su poruke, fotografije, kontakti itd. Za razliku od nedavnog napada na Google, ovaj napad se odvija širom zemlje i poklapa se sa današnjim lansiranjem najnovijeg iPhonea u Kini. Dok su napadi na Google i Yahoo omogućili vlastima da vide kakvim informacijama Kinezi pristupaju na ovim dvema platformama, napad na Apple je drugačiji. Ako korisnici ignorišu bezbednosno upozorenje i unesu korisničko ime i lozinku, kineske vlasti će kompromitovati ove podatke”, upozorio je Great Fire.

Korisnici Firefoxa i Chromea će biti upozoreni na potencijalno opasnu lokaciju a pristup fišing stranici će biti blokiran, osim ako korisnici ignorišu upozorenje. Međutim, oni koji koriste Qihoo, najpopularniji browser u Kini, biće usmereni direktno na fišing stranicu bez ikakvog upozorenja.

Ovaj napad se oslanja na sertifikat koji su potpisali sami napadači i objavili početkom meseca za www.icloud.com.

Kineski korisnici ipak mogu sprečiti da podaci o njihovim iCloud nalozima završe u pogrešnim rukama. Napad cilja na jednu od mnogih iCloud IP adresa (23.59.94.46), tako da svi koji su usmereni na drugu IP adresu dolaze na pravi sajt. VPN servis takođe može omogućiti korisnicima pristup i prijavljivanje na pravi iCloud sajt.

Korisnici koji su aktivirali opciju dvostepene verifikacije nemaju razloga za brigu, jer je napadačima osim lozinke, čak i ako je ona kompromitovana, dodatno potreban i kod da bi pristupili nalogu.

U Great Fire smatraju da bi ovaj napad mogao imati neke veze i sa protestima u Hong Kongu i time kako se fotografije i video snimci dele u Kini.

Ipak, skoro je izvesno da postoji bar neki konflikt između kineskih vlasti i Applea u vezi nekih od karakteristika novog telefona, kažu iz Great Fire dodajući da su oni očekivali da kineske vlasti neće dozvoliti prodaju novog iPhonea.

Ironija je da je Apple pojačao enkripciju na novom iPhoneu da bi zaštitio korisnike od američke NSA. Međutim, kompanija je na taj način sprečila da to isto rade i kineske vlasti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje