Preljubnici sa sajta Ashley Madison rizikuju sa lažnim sajtovima koji nude pretragu ukradenih podataka

Vesti, 21.08.2015, 07:30 AM

Preljubnici sa sajta Ashley Madison rizikuju sa lažnim sajtovima koji nude pretragu ukradenih podataka

Zabrinuti preljubnici, korisnici sajta Ashley Madison, koji u panici pokušavaju da saznaju da li se njihovi podaci nalaze među onima koje su hakeri ukrali i objavili na internetu, trebalo bi da budu oprezni jer neki sajtovi koji nude mogućnost pretrage ukradenih baza podataka takođe ih mogu razotkriti.

Email adrese unete na sajtove koji nude ovakvu uslugu postaju javno vidljive, tako da mogu otkriti da je zabrinuti preljubnik ili sumnjičavi partner pretraživao procurele informacije.

U poslednja dva dana pojavilo se nekoliko takvih sajtova koje treba izbegavati.

S druge strane, legitimni sajtovi koji omogućavaju korisnicima da potraže svoja korisnička imena i email adrese su offline zbog toga što advokati koji zastupaju Ashley Madison tvrde da krše autorska prava jer su podaci uzeti sa servera kompanije bez njene dozvole.

U saopštenju Avid Life Media, kompanije koja je vlasnik sajta Ashley Madison, se kaže da su se kriminalci koji su učestvovali u ovome, postavili "kao moralni sudija, porotnik i dželat, koji lično poimanje vrline nameće celokupnom društvu".

“Nećemo sedeti skrštenih ruku i dozvoliti da lopovi nametnu svoju ličnu ideologiju građanima širom sveta”, kaže se u saopštenju kompanije.

U međuvremenu hakeri koji sebe nazivaju Impact Team su objavili 18,5GB ukradenih podataka koji, kako se tvrdi, uključuju i arhive emailova zaposlenih u kompaniji, uključujući i direktora kompanije Avid Life Media. Prethodno je grupa objavila 9,6GB podataka koji sadrže informacije o korisničkim profilima, email adrese, seksualne sklonosti, fantazije i druge detalje o više od 36 miliona ljudi koji su koristili sajt Ashley Madison, ali i sestrinski sajt Established Men koji je namenjen ženama koje traže bogataše. Među podacima se nalaze i GPS koordinate nekih korisnika, poštanski brojevi, datumi rođenja, hashovane lozinke i delovi brojeva kreditnih kartica.

Više od 24 miliona naloga ima validne email adrese, dok preostalih 12 možda nisu važeće adrese, jer sajt ne proverava email adrese korisnika, tako da su mnoge od njih lažne.

Oko 31 milion ugroženih korisnika su muškarci, a 5 miliona su žene. Jedan od četiri korisnika tvrdi da je slobodan, što znači da sajt nisu koristili samo preljubnici.

Ono što je neverovatno je da su mnogi korisnici sajta koristili svoje poslovne adrese. Mnoge email adrese pripadaju zaposlenima u vladinim institucijama i policiji Velike Britanije, a među ukradenim email adresama nalaze se i email adrese zaposlenih u američkoj vojsci i vladinim agencijama. Stotine procurelih email adresa otkrivaju da su među korisnicima sajta i zaposleni u velikim tehnološkim kompanijama kao što su IBM, HP, Cisco, Apple, Intel, Microsoft i druge.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje