Projekat No More Ransomware: Još 13 država se priključilo borbi protiv ransomwarea

Vesti, 18.10.2016, 00:30 AM

Projekat No More Ransomware: Još 13 država se priključilo borbi protiv ransomwarea

Samo tri meseca pošto je projekat No More Ransomware startovao, nadležne institucije iz još 13 država pridružile su se borbi protiv ransomwarea u kome učestvuju i privatne kompanije.

Novi članovi projekta su Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kolumbija, Francuska, Mađarska, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Portugalija, Španija, Švajcarska i Velika Britanija.

Očekuje se da se ovom projektu narednih meseci pridruže i institucije drugih zemalja, kao i druge privatne kompanije. Njihova saradnja će rezultirati sa još više besplatnih alata koji će pomoći žrtvama ranosomwarea da dešifruju svoje fajlove i da sajber kriminalce udare tamo gde su najosetljiviji: u njihove novčanike.

Projekat su podržali Eurojust i Evropska komisija, što pokazuje zabrinutost Evropske unije zbog rastuće pretnje koju predstavljaju ransomwarei.

Projekat No More Ransomware su 25. jula ove godine pokrenuli Holandska nacionalna policija, Europol i privatne kompanije Intel Security i Kaspersky Lab. Projekat predstavlja novi nivo saradnje između institucija zaduženih za sprovođenje zakona i privatnog sektora u borbi protiv ransomwarea.

Tokom prva dva meseca, više od 2500 ljudi je uspešno dešifrovalo svoje zaražene uređaje bez plaćanja kriminalcima, i to pomoću alata koji su dostupni na platformi (za ransomware CoinVault, WildFire i Shade). Zbog toga su sajber kriminalci ostali bez procenjenih 1,35 miliona evra prihoda. Trenutno je na web sajtu projekta dostupno pet alata za dešifrovanje fajlova.

Od kada je pokrenut portal projekta u julu ove godine, dodat je Wildfire dekripter i nadograđena su dva alata RannohDecryptor (koji je nadograđen dekirpterima za ransomware MarsJoke (Polyglot)) i RakhniDecryptor (nadograđen dekripterom za ransomware Chimera).

"Europol je u potpunosti posvećen podršci za proširenje projekta No More Ransomware unutar EU i na međunarodnom nivou na efikasan i organizovan način", rekao je Stiven Vilson, šef Evropskog centra za sajber kriminal. "Uprkos sve većim izazovima, inicijativa je pokazala da koordinirani pristup evropskih institucija za sprovođenje zakona koji uključuje sve relevantne partnere može rezultirati značajnim uspehom u borbi protiv ove vrste kriminala, sa fokusom na važne oblasti prevencije i informisanosti. Uveren sam da će ovaj online portal nastaviti da se poboljšava u narednim mesecima. Sve policijske snage treba da se pridruže ovoj borbi."

Da bi se približio korisnicima, portal će dobiti podršku na različitim jezicima.

Nove kompanije iz privatnog sektora su dobrodošle u projekat koji je izazvao veliko interesovanje onih koji su spremni da se pridruže zajedničkoj borbi protiv ransomwarea.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje