Rusija glavna meta hakerske kampanje Lurid

Vesti, 26.09.2011, 10:07 AM

Rusija glavna meta hakerske kampanje Lurid

Istraživači kompanije Trend Micro otkrili su seriju hakerskih napada čija su meta bile agencije za svemirska istraživanja, diplomatska predstavništva i kompanije uglavnom sa sedištem u Rusiji, ali i u Kazahstanu, Ukrajini, Uzbekistanu, Belorusiji, Kirgistanu kao i u Vijetnamu, Indiji i Kini. U kampanji koju su u Trend Micro nazvali “Lurid” pogođeno je 1465 kompjutera u 61 državi.

Hakeri su u napadima koristili email-ove koje su slali zaposlenima u ovim institucijama i kompanijama računajući na neažurirani softver u pokušaju da ukradu različite dokumente i podatke.

Ukradeni dokumenti su potom otpremani na veb sajtove koji su hostovani na C&C serverima (serveri za komandu i kontrolu) u SAD i Velikoj Britaniji. Direktor istraživanja u kompaniji Trend Micro, Rik Ferguson, kaže da hakeri za svoje servere mogu izabrati bilo koju lokaciju u svetu pa sama lokacija servera nije dokaz da se i sami napadači nalaze u istoj državi.

Kina je velo često bila predmet optužbi za hakovanje i sajber špijunažu s obzirom da su u slučaju mnogih visokoprofilisanih napada tragovi vodili do infrastrukure koja je korišćena u napadima a locirana u Kini. Međutim, s obzirom da ovoga puta trag vodi do SAD i Velike Britanije, Ferguson kaže da napadači često koriste različite alate, počev od VPN (Virtual Private Network) do email spoofing tehnika kako bi otežali naknadnu istragu, te da SAD i Velika Britanija ne mogu biti osumnjičene za ove napade.

Karakteristično za Lurid je da se za krađu dokumenata koristi Trojanac downloader pod nazivom “Enfal” ili “Lurid” koji je istraživačima poznat od 2006. godine. Email-ovi poslati korisnicima ciljanih računara sadrže atačment koji traga za ranjivostima u softveru na računaru, a posebno često koristi ranjivost u neažuriranom Adobe Reader-u koja datira iz 2009. godine.

Tokom Lurid kampanje izvedeno je 300 ciljanih napada, uz korišćenje koda za identifikaciju koji je deo malware-a kojim se izvodi napad. Lurid-om su pogođene mnoge kompanije i organizacije, ali među njima se posebno idvajaju samo tri zato što od 301 različitog koda koji se pojavljuje u Lurid napadima, 115 se pojavljuje u napadima na jednu od pogođenih organizacija.

Micro Trend je Lurid kampanju okarakterisao kao APT ("Advanced Persistent Threat"), što je ocena koja se daje za hakerske napade koji tokom dužeg vremenskog perioda ostanu neotkriveni. Kampanja Lurid navodno traje od avgusta prošle godine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje