Sajber-kriminal: zločin bez kazne

Vesti, 31.05.2011, 12:05 PM

Sajber-kriminal: zločin bez kazne

Govoreći o finansijskom aspektu, efekti nedavnih hakerskih napada na japansku korporaciju Sony skoro su jednaki šteti koju je kompanija inicijalno pretrpela kao posledicu razornog zemljotresa koji je pogodio Japan i cunamija koji je potom usledio.

Elektronski gigant je u ponedeljak objavio procenu da će ove godine biti potrebno 171,7 miliona dolara kako bi se popravila šteta koju su kompaniji naneli hakeri upadom u kompjuterske sisteme kompanije i krađom informacija o nalozima stotina miliona korisnika PlayStation Network i Qriocity servisa.

Poređenja radi, zemljotres i cunami koji su 11.marta ove godine pogodili Japan prouzrokovali su finansijsku štetu kompaniji koja je procenjena na 208,5 miliona dolara.

Protiv kompanije su već podnete prve tužbe zbog neadekvatne zaštite ličnih podataka korisnika, a to bi mogao biti tek početak. Ukoliko oštećeni korisnici odluče da podnesu masovne tužbe protiv kompanije, procenjeni iznos štete mogao bi da dostigne i milijardu dolara.

Ono što se za sada teško može izračunati je koliko će kompaniju zaista koštati narušeni ugled, s obzirom da se napadi nisu zaustavili samo na PSN i Qriocity servisu, već su u danima posle upada hakera u Sony-jevu cetralnu bazu podataka, usledili napadi na kompanijske sajtove u Grčkoj, Indoneziji, Japanu, Tajlandu i druge. Kao da to nije bilo dovoljno poniženje za kompaniju, hakeri su potom i objavili deo ukradenih poverljivih podataka.

Izvršni direktor kompanije Sony, Hauard Stringer, zvučao je vrlo pesimistično kada je izrekao da nije siguran kako se mogu zaustaviti ovakve provale u današnjem svetu koji obiluje raznovrsnim sajber-pretnjama.

"Ako je lopov nevidljiv, on će moći da krade i uradiće to znajući da nikada neće biti uhvaćen," kaže kolumnista biznis magazina Forbes, Džon Marioti. "Kako da ga iko uhvati? Niko ne zna kako on izgleda. Šta treba tražiti? Sada zamislite grupe zlonamernih vandala koji ne mogu biti viđeni... ili pronađeni. Kako ih zaustaviti? Može li ih iko zaustaviti?"

Upravo je to ono što se dogodilo kompaniji Sony, a ona nije jedina, niti će biti poslednja, pokazuju noviji incidenti slične vrste.

Niko nije siguran kakav bi trebalo da bude globalni odgovor na tehnološki kriminal i sajber-terorizam. Obamina administracija želi da postavi međunarodne standarde bezbednosti, što bi značilo i kazne za one države i organizacije koje ih ne poštuju. Ti standardi bi podrazumevali i jedinstvenu proceduru koja bi se sprovodila u slučaju sajber-napada i provala u baze podataka, kao i izradu planova za bezbednost internet resursa i struktura koje su od ključnog značaja.

Ujedinjene nacije su u dokumentu pod nazivom "Prevencija sajber-terorizma i sajber-ratovanja" iznoseći sumornu procenu budućih trendova zaključile da je ovo trenutak da predstavnici vlada sednu za isti sto i definišu jedinstveno rešenje na međunarodnom nivou za rastući problem tehnološkog kriminala: "...sajber-prostor je suviše veliki, suviše kompleksan i isprepleten međusobnim vezama da bi se sami bavili njime, bez međusobne saradnje."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje