Sajber napadi odsekli Mjanmar tri dana pre izbora

Vesti, 05.11.2010, 01:19 AM

Sajber napadi odsekli Mjanmar tri dana pre izbora

Masivan sajber napad odsekao je Mjanmar (nakadašnja Burma) od ostatka sveta, prekinuvši internet veze ove države samo tri dana pred prve nacionalne izbore u poslednjih 20 godina.

Napadi su usmereni protiv Ministarstva pošte i telekomunikacija (PTT), pod čijom je kontrolom glavni kanal za internet saobraćaj ove autoritarne države.

Internet korisnici prijavljivali su probleme sa internetom, kao što su spora veza pa i povremeni potpuni prekidi još pre više od nedelju dana, ali u četvrtak je internet saobraćaj u Mijanmaru u potpunosti zaustavljen. O tome je izvestio na svojoj internet stranici Mynmar Times, u tekstu koji datira od 1. novembra. Internet provajderi u Mjanmaru za ove probleme optužuju napadače izvan države, ali neki stanovnici sumnjaju da iza svega stoji vojna hunta koja vlada Mjanmarom. Oni pretpostavljaju da vlast namerno pokušava da na dan izbora spreči komunikaciju sa ostatkom sveta i priliv vesti iz stranih izvora.

Nijednom stranom novinaru nije dozvoljeno da izveštava o izborima, što su zapadne vlade oštro kritikovale i označile kao prljav trik kojim se služi vojna vlast kako bi zadržala višedecenijske pozicije.

Nema procena kada bi problem sa internetom mogao biti rešen. Do njega je došlo zbog DDoS napada (vidi u Rečniku: Distributed Denial of Service), kažu stručnjaci. PTT serveri su pogođeni saobraćajem reda veličine 10 do 15 Gbps, što je zatvorilo pristup ministarstvu i većini organizacija iz javnog i privatnog sektora. Napad je sofisticirana kombinacija nekoliko različitih vrsta DDoS napada koji dolaze iz različitih izvora.

Ovo nije prvi put da se internet u Mjanmaru zaustavlja u politički osetljivom trenutku. U septembru su, na treću godišnjicu gušenja monaških protesta, DDoS napadom srušeni sajtovi medijskih organizacija u egzilu. Na godišnjicu ustanka koji se dogodio 1988. godine internet je bio znatno usporen.

'Denial of service' napadi su verovatno najčešće korišćeno sajber-oružje u napadima koji su politički motivisani. Bivša sovjetska republika Estonija je 2007. godine bila pogođena masivnim DDoS napadima sa najviše izmerenih 100 Mbps. Napadi koji su usmereni na slabe internet veze u Mjanmaru su nekoliko puta veći u poređenju sa estonskim slučajem.

Evropa i SAD drže Mjanmar u režimu ekonomskih sankcija dugi niz godina, pokušavajući da tim vidom pritiska od vojnih vlasti izdejstvuju unapređenje ljudskih prava i oslobađanje političkih zatvorenika među kojima se nalazi i dobitnik Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći. Međutim, s obzirom na ograničenja u izbornoj kampanji i represiju Su Ćiove opozicione partije, čini se da vojna vlast ne namerava da bilo šta promeni u dosadašnjem dominantnom položaju.

Vojna vlast upravlja Mijanmarom od 1962. godine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje