Severnokorejska sajber vojska sada ima 6000 pripadnika, tvrdi Južna Koreja

Vesti, 08.01.2015, 07:56 AM

Severnokorejska sajber vojska sada ima 6000 pripadnika, tvrdi Južna Koreja

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je ove nedelje da susedna Severna Koreja raspolaže ozbiljnom sajber vojskom koja u ovom trenutku ima oko 6000 pripadnika, što je dramatičan porast u odnosu na procenu koja je došla iz istog izvora samo godinu dana ranije, kada je ministartvo odbrane Južne Koreje tvrdilo da sajber armija komunističke zemlje broji oko 3000 stručnjaka iz ove oblasti.

Ne ulazeći u detalje o tome kako se došlo do ovog broja, zvanični Seul je u svom izveštaju izneo i tvrdnje da su sajber ratnici u Severnoj Koreji trenirani da paralizuju Južnu Koreju i psihološki i fizički.

Od 2007. godine, Severna Koreja je optužena za najmanje šest sajber napada na južnog suseda, dok je mnogo drugih pokušaja kompromitovanja kompjuterskih mreža kompanija i državnih institucija u Južnoj Koreji zaustavljeno pre nego što je došlo do ozbiljnije štete.

Broj sajber ratnika koje Severna Koreja koristi da bi tu i tamo na internetu napravila haos i pometnju, u stalnom je porastu. Neke procene govore da ih je 2008. bilo oko 1800 i da su oni bili deo tajne jedinice Biro 121.

Reč je o talentovanim pojedincima koje vlasti Severne Koreje biraju među najboljih sto diplomaca sa univerziteta. Oni se smatraju elitnim pripadnicima vojske a za svoj posao koji najčešće obavljaju izvan Severne Koreje veoma dobro su nagrađeni.

U nekim slučajevima, vlasti Severne Koreje za potrebe ove vojske regrutuju i sedamnaestogodišnjake koje zatim šalju na studije u Kini i Rusiji. Neki izveštaji govore da među odabranima ima i učenika osnovnih škola koji pokazuju naročitu sklonost prema naukama.

O njihovim postignućima govori ceo svet. Jedna od najpoznatijih njihovih operacija je DarkSeoul, koja je proteklih nekoliko godina vođena protiv Južne Koreje.

Tokom jednog takvog napada, obrisane su informacije sa napadnutih računara u medijskim kućama i bankama u Severnoj Koreji, slično onome što se desilo i tokom napada na kompaniju Sony Pictures Entertainment u novembru prošle godine.

DarkSeoul napadači pribegli su i DoS napadima kako bi obeležili neke istorijske datume tokom trogodišnjeg korejskog rata.

S obzirom na broj sajber vojnika na koje Severna Koreja može da se osloni u svakom trenutku, ova zemlja će verovatno imati najveću sajber vojsku u svetu. Uprkos ovoj činjenici, dostupnost interneta u ovoj zemlji je više nego oskudna, a veze se usmeravaju preko Kine što je i razlog zbog čega se većina sajber napada koji imaju veze sa Severnom Korejom pripisuje kompjuterima u Kini i drugim zemljama.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje