Severnokorejski programeri koji rade po svetu pomažu nuklearni program svoje zemlje

Vesti, 12.12.2022, 13:00 PM

Severnokorejski programeri koji rade po svetu pomažu nuklearni program svoje zemlje

Vlasti Južne Koreje izdale su upozorenje za domaće kompanije u vezi zapošljavanja severnokorejskih IT stručnjaka koji prikrivaju svoju pravu nacionalnost i svojom platom koju zarađuju u Južnoj Koreji pomažu finansiranje sankcionisanog nuklearnog programa svoje zemlje.

Kako prenosi The Record, isto upozorenje objavilo je nekoliko ministarstava, zajedno sa Nacionalnom policijskom agencijom Južne Koreje i njenom Nacionalnom obaveštajnom službom. Od domaćih kompanija se zahteva pojačan oprez, kao i „stroži proces provere identiteta”, kako bi se izbeglo zapošljavanje ili zaključivanje poslovnih ugovora sa severnokorejskim „IT radnicima koji prikrivaju svoju nacionalnost i identitet”.

Slično upozorenje su u maju ove godine izdali FBI, Ministarstvo finansija i Stejt department američkim kompanijama koje žele da zaposle radnike.

U saopštenju južnokorejskih vlasti upozoreno je da su IT stručnjaci iz Severne Koreje locirani „širom sveta“, i da prikrivaju svoju nacionalnost i identitet dok zarađuju „stotine miliona dolara godišnje“ radeći kao programeri.

Neobična dijaspora nastala je kao rezultat sankcija koje su Severnoj Koreji uvedene zbog njenih nuklearnih raketnih testova, što je dovelo do naglog pada izvoza te zemlje. Sa tako dramatičnim padom prihoda, režim se okrenuo korišćenju IT radnika koji doprinose finansiranju programa nuklearnih i balističkih projektila.

Južnokorejska vlada je saopštila da je preventivno pregledala proces provere identiteta koji koristi nekoliko platformi za oglašavanje slobodnih radnih mesta i „zaključila da je zaista moguće da [severnokorejski] IT radnici dobiju posao kod domaćih kompanija prikrivanjem svog identiteta“.

Pretpostavlja se da se ovi radnici „bave širokim spektrom poslova, uključujući razvoj decentralizovanih aplikacija, pametnih ugovora i digitalnih tokena, kao i mobilnih i veb aplikacija koje obuhvataju niz oblasti i sektora, uključujući poslovne aplikacije, zdravlje i fitnes, društvene mreže, sport, zabavu i lajfstajl aplikacija“, navodi se u upozorenju.

„Ogroman deo“ zarade radnika se vraća Severnoj Koreji, subjektima koji su sankcionisani prema rezolucijama Saveta bezbednosti UN, a zatim se taj novac koristi za finansiranje severnokorejskih programa za razvoj oružja, navodi se u upozorenju.

Dodaje se da su ovi radnici „u nekim slučajevima uključeni i u zlonamerne sajber aktivnosti, kao što je sticanje nezakonite dobiti korišćenjem ranjivosti kodova pametnih ugovora. Zbog toga domaće blokčejn kompanije moraju da budu posebno oprezne kako bi izbegle zapošljavanje [severnokorejskih] radnika“.

Prošlog meseca, Ministarstvo finansija SAD je ponovo uvelo sankcije servisu za mešanje kriptovaluta Tornado Cash, optužujući platformu da pomaže hakerima vlade Severne Koreje da operu više od 455 miliona dolara ukradenih u martu 2022. SAD su takođe ranije optužile severnokorejske hakere da stoje iza napada na Ronin Network kada je ukradeno više od 600 miliona dolara u kriptovaluti.

Naslovna fotografija: Leonid Altman, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje