Twitter: nova atraktivna meta za sajber-kriminalce

Društvene mreže, 21.05.2010, 01:51 AM

Twitter: nova atraktivna meta za sajber-kriminalce

Kaspersky lab je upozorio korisnike da se pojavila hakerska alatka nazvana TwitterNET Builder koja može biti upotrebljena za pravljenje bot mreža koje bi potom bile kontrolisane pomoću Twitter-a.

Trenutno su poznate dve verzije TwitterNET Builder-a. Prva verzija koristi štetne komande sa statičkim imenima. Druga verzija, koju je otkrio Kaspersky Lab, omogućava korisnicima da menjaju imena komandi što otežava identifikaciju Twitter naloga koji se koriste kako bi se kontrolisale bot mreže.

Potrebno je samo par klikova mišem da bi se napravio štetan kod sposoban da zaražene računare pretvori u zombi-kompjutere, koji udruživanjem oformljuju bot mrežu. Tada se bot mreže kontrolišu pomoću naloga na mikro-bloging servisu Twitter. Takve bot mreže se kasnije koriste za distribuciju spama, izvođenje DDoS napada itd.

TwitterNET Builder je slobodno dostupan i verovatno je da privlači hakere svake vrste, a naročito novajlije među njima.

„Ovaj štetan kodne ne sadrži bilo kakav mehanizam za distribuciju i mora biti ručno pokrenut na zaraženom kompjuteru, ali ove alatke mogu postati izvršne kada se ukombinuju sa 'drive-by' napadom ili crvom koji se širi pomoću novopronađene ranjivosti,“ tvrdi David Jacoby u svom postu na blogu.

Od nedavno, mikro-bloging servis Twitter je sve privlačniji kreatorima štetnih programa i hakerima.

„Krađa identifikacionih podataka korisnika Twitter-a i objavljivanje štetnih linkova na Twitter-u značajno je porasla od sredine marta i mi se sve češće susrećemo sa novim i novim šemama napravljenim kako bi se na ovim podacima zaradilo,“ kaže Costin Raiu, direktor Kaspersky Lab's Global Research & Analysis Team.

Ruskim hakerskim forumima trenutno dominira trgovina kompromitovanim Twitter nalozima. Hiljadu kompromitovanih naloga se prodaje po ceni od 100$ do 200$. Cena zavisi od broja korisnika - što jedan nalog ima više 'follower'-a, to je i cena veća. Prepostavlja se da se Twitter nalozi kompromituju na dva osnovna načina: direktno, Trojancima koji kradu identifikacione podatke korisnika profila (korisničko ime, šifra) i 'phishing' prevarama koje koriste lažne zahteve za autorizaciju na sajtovima koji su napravljeni tako da podsećaju na original. Kada sajber-kriminalci pristupe nalogu, oni mogu pokrenuti slanje štetnih mail-ova koji naizgled dolaze sa legitimnog naloga ili jednostavno mogu prodati nalog drugima u istu svrhu.

Kaspersky Lab savetuje korisnicima da budu posebno oprezni sa porukama koje dobijaju sa sajtova društvenih mreža i da svoja antivirusna rešenja redovno ažuriraju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Meta testira alate za Instagram i Facebook koji treba da spreče seksualne ucene i zloupotrebu intimnih slika

Meta testira alate za Instagram i Facebook koji treba da spreče seksualne ucene i zloupotrebu intimnih slika

Meta je objavila da će uskoro početi da testira novu funkciju zaštite od golotinje u Instagram DM-ovima, koja zamagljuje slike za koje se otkrije d... Dalje

TikTok kažnjen zbog štetnog sadržaja koji je preporučivan maloletnim korisnicima

TikTok kažnjen zbog štetnog sadržaja koji je preporučivan maloletnim korisnicima

Italijanska regulatorno telo za zaštitu konkurencije kaznilo je TikTok sa 10 miliona evra jer nije zaštitio korisnike od opasne igre poznate kao Fre... Dalje

Investicione prevare u reklamama na Facebooku

Investicione prevare u reklamama na Facebooku

Istraživači sajber bezbednosti iz firme Infoblox upozorili su korisnike na grupu Savvy Seahorse koja koristi Facebook reklame da bi prevarila korisn... Dalje

Prevaranti na X-u tražili donacije sa hakovanog naloga Metjua Perija

Prevaranti na X-u tražili donacije sa hakovanog naloga Metjua Perija

Zvanični nalog Metjua Perija na X-u (nekadašnji Twitter) je hakovan, a oni koji su to uradili zatražili su donacije od obožavalaca pokojnog glumca... Dalje

Od zabave do gubitka podataka: Mračna strana Facebook kvizova

Od zabave do gubitka podataka: Mračna strana Facebook kvizova

Sećate li se svih onih naizgled bezazlenih kvizova na društvenim mrežama? Iako su mnogima zabavni, oni su zapravo ozbiljan rizik za privatnost i b... Dalje