UN: Krađom kriptovaluta hakeri finansiraju nuklearni program Severne Koreje

Vesti, 07.02.2022, 10:00 AM

UN: Krađom kriptovaluta hakeri finansiraju nuklearni program Severne Koreje

Hakeri iz Severne Koreje ukrali su milione dolara vredne kriptovalute kojima je finansiran raketni program zemlje, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija, prenosi BBC.

Između 2020. i sredine 2021. severnokorejski hakeri ukrali su više od 50 miliona dolara vredne kriptovalute, otkrili su istražitelji UN. Takvi napadi su “važan izvor prihoda” za nuklearni program i program balističkih projektila Pjongjanga, rekli su oni. Istražitelji su svoja otrkića predali Komitetu za sankcije UN-a.

Sajber napadi su bili usmereni na najmanje tri berze kriptovaluta u SAD, Evropi i Aziji.

Izveštaj se takođe poziva na studiju koju je prošlog meseca objavila firma Chainalysis prema kojoj su prošle godine sajber napadi Severnoj Koreji mogli doneti čak 400 miliona dolara.

2019. godine, UN su izvestile da je Severna Koreja sajber napadima prikupila oko 2 milijarde dolara za svoje programe oružja za masovno uništenje.

Savet bezbednosti UN zabranio je Severnoj Koreji izvođenje nuklearnih proba i lansiranje balističkih projektila.

Međutim, izveštaj UN kaže da je Severna Koreja, uprkos sankcijama, mogla da nastavi da razvija svoju nuklearnu infrastrukturu i program balističkih projektila.

Kontrolori sankcija rekli su da je Pjongjang izrazito ubrzao testiranje raketa.

SAD su u petak saopštile da je Severna Koreja izvela devet raketnih proba samo prošlog meseca. Kina i Rusija odbile su da potpišu izjavu koju su predložile SAD, u kojoj se osuđuje lansiranje raketa u Severnoj Koreji.

U izveštaju UN se takođe navodi da humanitarna situacija u Severnoj Koreji nastavlja da se pogoršava i da je to verovatno rezultat odluke zemlje da zatvori svoje granice tokom pandemije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje