Više od 100 online prodavnica zaraženo malverom koji krade informacije o kreditnim karticama

Vesti, 10.10.2016, 00:30 AM

Više od 100 online prodavnica zaraženo malverom koji krade informacije o kreditnim karticama

Popularne online prodavnice inficirane su keyloggerom koji sajber kriminalci koriste za krađu informacija o kreditnim karticama koje se unose u forme na sajtovima. Do sada je identifikovano više od 100 kompromitovanih sajtova, ali stručnjaci kažu da bi takvih sajtova moglo biti na hiljade.

Kompanija RiskIQ, u saradnji sa firmom ClearSky, objavila je prošle nedelje svoja otkrića u vezi ovih infekcija. Neki od inficiranih komercijalnih web sajtova su australijski sajt Everlast Worldwide, koji prodaje Guessove proizvode i FidelityStore, sajt Fidelity Investementa za čije je održavanje zadužena firma SwervePoint.

Predstavnici SwervePointa i Guessa nisu komentarisali ova otkrića, dok je predstavnik Fidelity Investmenta rekao da taj sajt ne služi njihovim kupcima, da njime upravlja drugi prodavac, i da je taj sajt odvojen od infrastrukture FidelityInvestmenta.

RiskIQ ove napade pripisuje jednoj hakerskoj grupi koja još uvek nije identifikovana. Najnoviji talas napada ove grupe započeo je u martu ove godine. Na mnogim od ovih sajtova i dalje se kradu informacije o kreditnim karticama.

Samo manji broj inficiranih sajtova je obavešten o ovome.

Istraživači kažu da mnogi inficirani sajtovi koriste Magento platformu. Krajem juna stručnjaci kompanije Sucuri otkrili su da malver Magecart krade informacije o kreditnim karticama u realnom vremenu sa Magento ecommerce platforme. RiskIQ sada tvrdi da su za najnoviji talas napada odgovorni isti ili slični napadači ali da oni sada ciljaju i platforme kao što je Powerfront CMS i OpenCart.

Stručnjaci RiskIQ kažu da ne znaju koju ranjivost hakeri iskorišćavaju.

Malveri kao što je Magecart nisu neuobičajena pojava, ali stručnjaci kompanije RiskIQ upozoravaju da je ova vrsta napada u porastu. Od marta kada je započela ova kampanja je vremenom postala sofisticiranija.

Magecart je ustvari JavaScript fajl dodat izvornom kodu kompromitovanog sajta. To se obično dešava kada hakeri iskoriste ranjivost u CMS platformi ili samom serveru.

Infekcija Magecartom je proces koji ima dve faze. U prvoj, skripta proverava da li je korisnik na stranici na kojoj treba da unese podatke u formu. Ako je korisnik na odgovarajućoj stranici, Magecart skripta učitava komponentu koja je ustvari keylogger. Keylogger je takođe JS fajl koji beleži ono što korisnik unosi u polja forme i šalje prikupljene podatke serveru koji je pod kontrolom napadača.

Skripte se učitavaju sa domena koji se menjaju od infekcije do infekcije, što pokazuje da se kriminalci veoma trude da prikriju svoje tragove. Sve skripte se učitavaju preko HTTPS, a i podaci se takođe izvlače preko HTTPS.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje