Windows 10 šalje vaše podatke Microsoftu 5500 puta dnevno bez obzira na vaše postavke privatnosti

Vesti, 12.02.2016, 00:30 AM

Windows 10 šalje vaše podatke Microsoftu 5500 puta dnevno bez obzira na vaše postavke privatnosti

Ako verujete da ćete isključivanjem svih funkcija na Windowsu 10 koje ugrožavaju vašu privatnost onemogućiti Microsoftu da vas prati, grešite - čak i kada su sve telemetrijske funkcije isključene, Windows 10 kontaktira Microsoft više nego što možete i da zamislite.

Od kada je objavljen, za Windows 10 se smatra da prati korisnike. Takođe se veruje da je jedini način da se ovaj problem reši isključivanje svih telemetrijskih funkcija.

Nažalost, takvi pokušaji su uzaludni, jer uprkos njima Microsoft i dalje prati korisnike, čak i ako nivo privatnosti na Windowsu 10 podignete na izuzetno visok nivo.

Želeći da sazna razmere špijuniranja korisnika Windowsa 10, korisnik sajta Voat CheesusCrust postavio je Windows 10 Enterprise virtuelnu mašinu na svoj laptop sa Linuxom, kao i DD-WRT ruter koji je korišćen za praćenje saobraćaja.

On je isključio sve funkcije koje omogućavaju Microsoftu da prati korisnike. Ostavio je svoj računar sa Windowsom 10 da “prenoći”, nadzirući istovremeno konekcije koje je operativni sistem pokušavao da uspostavi sa kompanijom.

Osam sati kasnije, on je otkrio da je njegov Windows 10 u stanju mirovanja 5500 pokušao da se poveže sa 93 IP adrese, od kojih je 4000 konekcija bilo sa 51. IP adresom koja pripada Microsoftu.

Posle 30 sati Windows 10 je proširio svoje konekcije sa 113 IP adresa, potencijalno omogućavajući hakerima da presreću ove podatke.

CheesusCrust je zatim opet instalirao Windows 10 Enterprise virtuelnu mašinu na samom laptopu, isključujući sve funkcije koje prate korisnika i uključujući third-party alat poznat pod nazivom DisableWinTracking.

Posle toga broj je smanjen na 2758 konekcija sa 30 različitih IP adresa u periodu od 30 sati.

Napomene radi, analiza je izvršena na Windows 10 Enterprise Edition koji dolazi sa mnogo granuliranijim nivoom kontrole korisnika, daleko više nego neko standardno Windows 10 Home izdanje koji koristi većinski deo populacije.

Ipak, ne bi bilo tačno kada bi se na osnovu ovoga reklo da Windows 10 šalje vaše lične podatke Microsoftovim serverima.

Septembra prošle godine šef Windowsovog tima Teri Majerson je objasnio da Windows 10 zaista šalje neke podatke korisnika kompaniji, da je sve šifrovano i da to ne podrazumeva lične podatke korisnika.

“Mi prikupljamo ograničenu količinu podataka da nam pomognu da obezbedimo sigurno i pouzdano iskustvo (korisnika). Ovo uključuje podatke kao što je ID nepoznatog uređaja, vrstu uređaja, kao i informacije o prekidu rada programa koje Microsoft i njegovi razvojni partneri koriste da bi kontinuirano unapređivali pouzdanost aplikacije. To ne uključuje vaš sadržaj ili fajlove, a mi preduzimamo korake da bi izbegli prikupljanje informacija koje vas direktno identifikuju, kao što su ime, email adresa ili ID naloga”, rekao je Majerson.

Iako ovo istraživanje ne otkriva kakve podatke Windows 10 šalje Microsoftu kada se isključe telemetrijske funkcije, trebalo bi imati na umu da ništa nije besplatno i da možda plaćamo najveću cenu da bismo besplatno koristili Windows 10.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje