Windows XP epoha se privodi kraju, ali zastareli OS je još uvek na 16% računara

Vesti, 21.08.2014, 09:28 AM

Windows XP epoha se privodi kraju, ali zastareli OS je još uvek na 16% računara

Kaspersky Lab je ovog leta sproveo istraživanje (pdf) o upotrebi operativnog sistema Windows i njegovim slabim tačkama kako bi se sagledale moguće posledice za bezbednost informacija. Preko 16% svih korisnika računara koji su pristali da daju podatke globalnoj sigurnosnoj mreži Kaspersky, još uvek su u junu ove godine koristili računare sa instaliranim Windows XP operativnim sistemom. Korisnici čiji računari rade sa zastarelim operativnim sistemima ili imaju instalirane zastarele verzije softvera rizikuju napade malvera koji koriste ranjivosti sistema.

Cilj studije koju je sproveo Kaspersky Lab je bio da se utvrdi udeo korisnika sistema Windows XP među svim korisnicima proizvoda kompanije Kaspersky Lab za Windows u svakoj zemlji.

Vijetnam je na prvom mestu, sa 38,79% korisnika koji i dalje koriste XP. Na drugom mestu je Kina sa 27,35%, Indija sa 26,88% i Alžir, sa gotovo četvrtinom korisnika (24,25%) koji ostaju verni legendarnom operativnom sistemu. Otprilike jedan od pet računara koji su zaštićeni proizvodima kompanije Kaspersky Lab i dalje rade na Windowsu XP u Italiji (20,31%) i Španiji (19,26%). Manji procenat korisnika - 4,52 % - još uvek koristi Windows XP u SAD.

Iako je tehnička podrška za XP prekinuta tek u aprilu ove godine, njegova prodaja završena je još 2010. Ovo, međutim, nije imalo mnogo uticaja na njegovu popularnost. Prema podacima kompanije Kaspersky Lab iz juna 2011. godine, godinu dana nakon prekida prodaje 48,86% korisnika i dalje je koristilo Windows XP. Nakon još godinu dana, u junu 2012, bilo ih je 35,64%, a u junu 2013, 25,42%. Drugim rečima, popularnost XP-a smanjivala se za desetak procenata svake godine. Zanimljivo je da na ovaj pad nisu preterano uticali događaji koji su mogli da ga ubrzaju, kao što je pojavljivanje Windowsa 8.1 u oktobru 2013, ili prekid proširene podrške za Windows XP: u novembru 2013. bilo je 21,42% korisnika XP-a; do juna 2014. broj je spao na 16,37% što predstavlja pad od 5,05 procenata, ili otprilike polovinu godišnjeg opadanja popularnosti XP-a izraženog u procentima.

Nasuprot tome, Windows 8.1, najnoviji operativni system kompanije Microsoft, imao je tržišni udeo od 7,22% u junu 2014. To je za procenat bolje nego što je njegov prethodnik, Windows 8, imao u istoj fazi: od kraja oktobra 2012. do juna 2013, Windows 8 je bio instaliran na 6,22% računara korisnika Kaspersky Lab proizvoda. Razlog za malo veću popularnost Windowsa 8.1 može biti taj što je sa „osmicom“, Microsoft prvi put uveo ažuriranje operativnog sistema putem zvaničnog Windows App Storea. Pored toga, korisnici Windows 8 operativnog sistema imali su besplatnu opciju da se nadograde na Windows 8.1, što je takođe igralo ulogu u brzini prihvatanja nove verzije.

Ako posmatramo pojedinačne zemlje kroz broj korisnika koji je ažurirao novi system, vodeće su SAD (16,37%), Kanada (13,52%), Nemačka (11,17%), Velika Britanija (10,79%) i Francuska (10,31%). Daleko iza njih su Italija (8,1%), Rusija (5,14%) i Indija (2,91%).

„Statistički podaci Kaspersky Security Network pokazuju da se epoha XP-a konačno privodi kraju. Ipak, značajan deo korisnika i dalje upotrebljava zastareli operativni sistem. Microsoft je prekinuo njegovo održavanje, što znači da proizvođač više neće objavljivati sigurnosna ažuriranja ili zakrpe za ranjive tačke koje možda još uvek postoje u sistemu. Ukoliko bi programeri virusa pronašli takvu ranjivu tačku, to bi predstavljalo pretnju za korisnike XP-a“, rekao je Vjačeslav Zakorževski, šef tima za istraživanje ranjivosti u kompaniji Kaspersky Lab.

Kako bi se rizik od napada koji su usmereni na ranjivosti sveo na minimum, eksperti kompanije Kaspersky Lab preporučuju korisnicima da redovno ažuriraju softver i da koriste pouzdano sigurnosno rešenje koje je opremljeno tehnologijama za neutralizovanje ovakvih napada.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje