Zašto Appleovi korisnici više nisu bezbedni i šta ih čeka u 2016.

Vesti, 15.12.2015, 07:30 AM

Zašto Appleovi korisnici više nisu bezbedni i šta ih čeka u 2016.

Ako je verovati prognozama stručnjaka, u 2016. videćemo porast broja napada na Appleove uređaje.

Prema tvrdnjama istraživača iz kompanije Symantec, broj malvera koji ciljaju Appleov mobilni operativni sistem (iOS) je udvostručen ove godine, dok je broj pretnji za Mac računare takođe u porastu.

Slična su predviđanja i stručnjaka kompanije FireEye koji očekuju da će 2016. godina biti uspešna za malvere koji ciljaju Appleove uređaje.

Sistemi kao što je Apple Pay takođe bi mogli biti ciljevi napada.

Apple je očigledno meta za sajber kriminalce jer su njegovi proizvodi veoma popularni, smatra Dik O'Brajan, istraživač u Symantecu.

Iako je ukupan broj pretnji koji ciljaju Appleove uređaje i dalje mali u poređenju sa Windowsom ili Androidom, u Symantecu smatraju da ih ne treba potceniti.

Prošle godine, prosečan broj Mac računara inficiranih malverom na mesečnom nivou je porastao i bio između 10000 i 70000.

“To je mnogo manje od (broja inficiranih) Windows desktop računara i mi ne želimo da širimo paniku. Apple je i dalje relativno bezbedna platforma ali Appleovi korisnici više ne mogu da budu spokojni u vezi bezbednosti, dok broj infekcija i novih pretnji raste”, kaže O' Brajan.

Broj jedinstvenih OS X računara inficiranih malverima u prvih devet meseci ove godine je sedam puta veći u odnosu na broj OS X računara koji su inficirani tokom cele prošle godine.

Značajan deo uređaja inficiranih ove godine su oni koji su inficirani takozvanim greywareom, aplikacijama koje možda ne sadrže maliciozni kod, ali dosa]uju korisnicima, prikazujući im neželjene reklame ili prateći njihove aktivnosti na internetu.

Symantec je takođe otkrio sedam novih pretnji koje ciljaju Appleovu mobilnu iOS platformu, a jeailbreakovani uređaji su posebno ranjivi. Osim toga, hakeri sve više napadaju kompanije, gde se Mac računari sada sve češće koriste. Primer je hakerska grupa Butterfly koja je poznata po ekonomskoj sajber špijunaži a koja je ove godine razvila malver za napade na Windows ali i na Appleove računare.

Tradicionalno iOS se smatra bezbednijom platformom od Androida zbog toga što ekosistem aplikacija za Appleove uređaje funkcioniše kao ograđena bašta, ali stručnjaci kompanije FireEye kažu da se to menja. Iako je većina (96%) mobilnih malvera ciljala Android uređaje, ni iOS nije više imun. Prema rečima istraživača iz kompanije FireEye, hakeri nalaze sve više načina da prodru u Appleovu “ograđenu baštu”, a njihova predviđanja su da će se taj trend nastaviti i ove godine.

Tako je nedavno otkriven Xcode Ghost, iOS malver zbog koga je Apple reagovao brzo i uklonio ga iz svoje prodavnice aplikacija, ali koji je pre toga uspeo da prodre u mreže 210 američkih kompanija. Taj napad se smatra prvim velikim napadom na Appleovu prodavnicu aplikacija.

Uvođenje novih platnih sistema kao što je Apple Pay biće dodatni finansijski podsticaj za hakere, koji neće žaliti vremena i truda da razviju nove malvere, predviđaju u kompaniji FireEye.

“Još uvek nismo videli pretnje koje ciljaju Apple Pay ali sve što uključuje finansijske transakcije biće zanimljivo hakerima”, kažu iz ove kompanije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Interpol pozvao na hitnu akciju: tehnologija veštačke inteligencije podstiče globalni porast sajber kriminala

Interpol pozvao na hitnu akciju: tehnologija veštačke inteligencije podstiče globalni porast sajber kriminala

Tehnologija veštačke inteligencije podstiče porast finansijskih prevara i sajber kriminala, upozorio je Interpol. Sofisticirane prevare i lanci trg... Dalje

Hakeri tvrde da su ukrali 740GB podataka korisnika Vibera

Hakeri tvrde da su ukrali 740GB podataka korisnika Vibera

Propalestinski hakeri koji sebe nazivaju „Handala Hack“ tvrde da su hakovali Viber, i ukrali 740 GB podataka, uključujući izvorni kod, ... Dalje

Google ''belim hakerima'' isplatio 10 miliona dolara za prijavljene greške u njegovim proizvodima i servisima

Google ''belim hakerima'' isplatio 10 miliona dolara za prijavljene greške u njegovim proizvodima i servisima

Google je 2023. isplatio 10 miliona dolara istraživačima bezbednosti koji su otkrili hiljade ranjivosti u njegovim proizvodima i uslugama. Tehnološ... Dalje

Google Chrome dobija zaštitu od ''pecanja'' (phishing) u realnom vremenu

Google Chrome dobija zaštitu od ''pecanja'' (phishing) u realnom vremenu

Ažuriranjem Bezbednog pregledanja (Safe Browsing) Google će ovog meseca svim korisnicima Chromea obezbediti zaštitu od malvera i „pecanja&ldq... Dalje

Rusija optužila SAD i zapadne zemlje da pokušavaju da ''hakuju'' predsedničke izbore

Rusija optužila SAD i zapadne zemlje da pokušavaju da ''hakuju'' predsedničke izbore

Dok se Rusija priprema za predsedničke izbore ove nedelje, njeni sistemi su navodno na meti „masovnih” sajber napada, navode lokalne vlas... Dalje