Procurio izvorni kod Windowsa XP

Vesti, 28.09.2020, 07:00 AM

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži.

Kod se pojavio kao torrent fajl na veb sajtu 4chan. Navodno je objavljena kolekcija fajlova veličine oko 43 GB, koja osim izvornog koda Windowsa XP, navodno sadrži i izvorni kod za Windows Server 2003 i nekoliko starijih Microsoft operativnih sistema, uključujući Windows 2000, Windows CE 3, Windows CE 4, Windows CE 5, Windows Embedded 7, Windows Embedded CE, Windows NT 3.5, Windows NT 4, MS-DOS 3.30 i MS-DOS 6.0.

Među objavljenim fajlovima su i izvorni kod za različite komponente Windowsa 10 i izvorni kod za prvi operativni sistem Xboxa koji se pojavio na internetu u maju.

Iako je nekoliko veb sajtova već uklonilo linkove za preuzimanje, malo je verovatno da je kod nestao sa interneta.

Microsoft nije ni potvrdio ni demantovao ovu vest.

Osoba koja je objavila izvorni kod Windowsa XP, “billtates3”, tvrdi da je prikupio kolekciju procurelog Microsoftovog izvornog koda tokom poslednjih nekoliko meseci. On je rekao da su se mnogi od ovih fajlova godinama privatno delili između hakera. Zato je on odlučio da objavi izvorni kod zato što po njegovom mišljenju „informacije treba da budu besplatne i dostupne svima“.

Pored toga što sadrži izvorni kod, torrent takođe uključuje i fajlove i video snimke sa teorijama zavere o Bilu Gejtsu.

Curenje izvornog koda ne bi trebalo da iznenadi jer Microsoft deli izvorni kod OS-a sa vladama širom sveta preko posebnog programa koji kompanija vodi i koji omogućava vladama i organizacijama kontrolisan pristup izvornom kodu.

Da li ovo treba da zabrine korisnike? Ne mnogo.

Za Windows XP podrška je ukinuta aprila 2014. godine. Ali, uprkos tome što Windows XP više nije dobijao ažuriranja (poslednja zakrpa koju je dobio je iz 2017. godine kada se ransomware WannaCry raširio po celom svetu), ne mora nužno da znači da su svi odustali od njega.

Prema podacima NetMarketSharea, više od 1% računara u svetu još uvek ima Windows XP.

Windows XP najčešće i dalje koriste vlade i državne institucije u celom svetu, gde bi nadogradnja na noviju verziju operativnog sistema podrazumevala i druge troškove zbog kompatibilnosti aplikacija i ulaganja u hardver. Tako se ne mali broj njih odlučilo da na nekim računarima zadrži Windows XP ali uz neke mere bezbednosti, poput ograničenog pristupa internetu.

Naravno, Microsoft preporučuje svima da pređu na noviji Windows koji dobija podršku.

„Ako nastavite da koristite Windows XP sada kada je podrška ukinuta, računar će i dalje raditi, ali će možda postati ranjiviji na bezbednosne rizike i viruse. Internet Explorer 8 takođe više nije podržan, pa ako je vaš Windows XP računar povezan na internet i ako Internet Explorer 8 koristite za surfovanje internetom, možda ćete izložiti svoj računar dodatnim pretnjama. Takođe, kako sve više proizvođača softvera i hardvera nastavlja da optimizuje [svoj softver i hardver] za novije verzije operativnog sistema Windows, možete očekivati da ćete nailaziti na više aplikacija i uređaja koji ne rade sa Windows XP“, kaže kompanija.

Ipak, s obzirom na to da operativni sistemi mogu deliti kod, bagovi koji se mogu iskoristiti u izvornom kodu Windowsa XP mogu biti prisutni i u operativnom sistemu Windows 10 i mogu omogućiti hakerima napade na novije verzije operativnog sistema Windows, što bi bila stvarna pretnja milijardama korisnika.

Preporuka Microsofta je Windows 10, ali računar koji je proizveden na primer pre 20 godina nema hardver koji bi udovoljio zahtevima novog operativnog sistema. Windows 8.1 će imati podršku do 2023. godine, ali i u tom slučaju je isti problem - potrebna je nadogradnja hardvera da bi se mogao pokrenuti.

Microsoft je takođe ukinuo podršku za Windows 7 ranije ove godine, iako kompanija i dalje obezbeđuje sigurnosne ispravke kompanijama koje ih plaćaju u sklopu ESU programa. Međutim, Windows 7 uređaje takođe treba što pre nadograditi na podržani Windows 10 kako bi se obezbedila kontinuirana podrška.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje