Britanski premijer želi zabranu aplikacija za razmenu kriptovanih poruka

Vesti, 13.01.2015, 20:00 PM

Britanski premijer želi zabranu aplikacija za razmenu kriptovanih poruka

Teroristički napad u Francuskoj naveo je britanskog premijera Dejvida Kamerona da razmotri zabranu popularnih aplikacija za razmenu kriptovanih poruka kao što su Snapchat, CryptoCat, WhatsApp i Appleova iMessage, osim ako kompanije ne pristanu da omoguće pristup britanskoj vladi šifrovanim komunikacijama svojih korisnika.

Kameron je izjavio da će, ako pobedi na narednim izborima, tražiti zabranu ovakvih aplikacija.

Britanski premijer je rekao da su teroristički napadi u Parizu, uključujući i prošlonedeljni napad na redakciju satriričkog nedeljnika “Šarl ebdo” istakli potrebu za većim pristupom šifrovanim komunikacijama.

“Napadi u Parizu su pokazali razmere pretnje sa kojom se suočavamo i potrebe da imamo snažniji uticaj preko naših obaveštajnih i bezbednosnih agencija da bi sačuvali bezbednost našeg naroda", rekao je Kameron.

“Da li ćemo dozvoliti načine komunikacije koje je jednostavno nemoguće pročitati?”, zapitao se Kameon. “Moj odgovor na to pitanje je : “Ne, ne smemo.” Najvažnija dužnost bilo koje vlade je da sačuva bezbednost zemlje i našeg naroda.”

Britanski premijer je priznao da je takav pristup sporan, ali je istakao da građani ne treba da brinu i da bi dobijanje podatka uz odobrenje samih kompanija koje su vlasnici aplikacija i dalje zahtevalo sudski nalog. On je rekao da Velika Britanija ima bolji sistem za kontrolu ovakve moći nego ijedna druga zemlja u svetu.

Kameron nije naveo koje bi se aplikacije u budućnosti mogle naći na udaru zabrane, ali s obzirom da mnoge aplikacije za razmenu poruka koriste neki oblike nkripcije, sve one bi se mogle naći na tom spisku.

Ipak, za sada nije jasno da li bi Kameron mogao svoj pretnje sprovesti u delo.

Enkripcija je postala vruća tema posle otkrića Edvarda Snoudena o masovnom špijuniranju koje vrši američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA). Iako su ta otkrića kompromitovala brojne tehnološke kompanije, bilo je i kompanija kao što je WhatsApp koje su ostale posvećene zaštiti komunikacija svojih korisnika.

Kameron nije jedini predstavnik vlasti kome se ne dopada šifrovana komunikacija korisnika. I američki državni tužilac Erik Holder, kao i direktor FBI Džejms Komi su tražili od tehnoloških kompanija da omoguće američkoj vladi backdoor u njihovim proizvodima i servisima. Odgovor je, bar javno, bio - ne. “Ljudi imaju pravo na privatnost”, rekao je direktor Applea Tim Kuk u jednom intervjuu u septembru.

Holder kaže da enkripcija ohrabruje kriminalce.

“Skorašnji tehnološki napredak ima potencijal da znatno ohrabri kriminalce na internetu, omogućavajući onima koji ih zloupotrebljavaju da izbegnu otkrivanje”, izjavio je Holder u oktorbu prošle godine.

Komi je takođe izrazio zabrinutost zbog toga što kompanije reklamiraju nešto što omogućava ljudima da se stave iznad zakona.

Međutim, za razliku od britanskog premijera, ni Komi ni Holder nisu pretili zabranom kriptovanih servisa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje