Fišing napad na korisnike Gmaila, Hotmaila i Yahoo Maila

Vesti, 23.06.2015, 08:00 AM

Fišing napad na korisnike Gmaila, Hotmaila i Yahoo Maila

Najefikasnije prevare su često veoma jednostavne. Istraživači iz kompanije Symantec primetili su spear-phishing napade na korisnike mobilnih uređaja, u kojima se koristi veoma ubedljiv društveni inženjering sa ciljem da se dobije pristup email nalozima žrtava.

Da bi napad bio uspešan, sajber kriminalci moraju da znaju email adresu potencijalne žrtve i broj mobilnog telefona. Napači koriste opciju oporavka lozinke koju nude mnogi email provaderi kako bi korisnici koji zaborave lozinke mogli da pristupe svojim nalozima, između ostalog i na taj način što im se šalje verifikacioni kod na mobilni telefon.

Žrtve su u većini slučajeva korisnici Gmaila, Hotmaila i Yahoo Maila.

Kako funkcioniše takav napad istraživači Symanteca su pokazali na primeru korisnika Gmaila.

Žrtva je dodala svoj broj mobilnog telefona Gmail nalogu tako da će u slučaju da zaboravi lozinku dobiti SMS sa verifikacionim kodom sa kojim će moći da pristupi nalogu.

Napadač koji želi da pristupi ovom nalogu ne zna lozinku, ali zna email adresu i broj telefona. Na stranici za prijavljivanje na Gmail nalog on unosi tu email adresu i zatim klikne na link “Need help?”, a potom od nekoliko ponuđenih opcija bira opciju “I don't know my password”. Napadaču se zatim nudi nekoliko opcija uključujući i one kojima se traži da unese poslednju lozinku koje se seća i da potvrdi poništenje lozinke na telefonu [proizvođač i model uređaja]. Preskakanjem ovih opcija, napadač dolazi do opcije “Get a verification code on my phone: [MOBILE PHONE NUMBER].

Sledeće što napadač radi je da izabere opciju prijema SMS poruke na navedeni broj telefona. Tako će žrtva dobiti SMS poruku sa šestocifrenim kodom: “Your Google Verification code is [šestocifreni kod]”.

Napadač tada šalje žrtvi SMS poruku u kojoj se kaže da je Google otkrio neobičnu aktivnost na njenom nalogu, i da treba da pošalje SMS poruku sa kodom koju je dobila da bi zaustavila ovu aktivnost. Ako poveruje, žrtva će na ovu poruku napadača odgovoriti i poslati kod koji je dobila od Googlea.

Napadač će zatim iskoristiti kod da bi dobio privremenu lozinku i pristupio njenom email nalogu.

Ako verifikacioni kod ne radi, napadači će žrtvi poslati još jednu SMS poruku u kojoj se kaže da je Google otkrio neovlašćeno prijavljivanje na njen nalog i da je zbog toga još jednom poslat verifikacioni kod putem SMS-a, koji žrtva treba da pošalje napadaču.

Kada napadač pristupi nalogu, on može, između ostalog, da doda nalogu alternativnu email adresu i da podesi da se kopije svih poruka prosleđuju na tu adresu. Privremena lozinka može biti poslata žrtvi, koja neće znati da se svi njeni emailovi šalju napadaču.

Time ovaj napad postaje još ubedljiviji, jer žrtva misli da su ove poruke prave i da je nalog sada bezbedan.

Sajber kriminalce koji izvode ove napade izgleda ne zanima novac, već žele da prikupe informacije o ciljevima tako da nema masovnih napada na korisnike, već je reč o napadima na pojedince. Ovo podseća na metode koje koriste APT grupe.

Ovaj metod napada je ekonomičniji od tradicionalnog spear-phishinga, kada napadač mora da registruje domen i da napravi fišing sajt. Jedino što kriminalce u ovom slučaju košta su SMS poruke.

Pored toga, ovakav napad je teže otkriti.

Korisnici treba da budu oprezni sa SMS porukama u kojima se od njih traže verifikacioni kodovi, posebno ako oni nisu tražili te kodove. Ako nisu sigurni u legitimnost takvog neočekivanog zahteva, korisnici mogu da provere sa svojim email provajderom da li je neka takva poruka legitimna.

U legitimnim porukama koje šalju servisi za oporavak lozinke od korisnika se nikad ne traži da odgovore na poruku na bilo koji način.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje