Google predstavio ''Digitalnu mapu napada'' i besplatnu zaštitu od DDoS napada [VIDEO]

Vesti, 23.10.2013, 07:59 AM

Google predstavio ''Digitalnu mapu napada'' i besplatnu zaštitu od DDoS napada [VIDEO]

Google je u ponedeljak na „Samitu ideja“ u Njujorku predstavio „Digitalnu mapu napada“, koja pruža korisnicima interneta jasniju sliku o DDoS napadima na mapi sveta sa detaljima o konkretnim napadima koji su u toku. Korisnici se tako mogu informisati o svakom napadu prikazanom na mapi, videti zemlju porekla i zemlju koja je odredište napada, maksimalni obim saobraćaja, koji su portovi napadnuti, koliko traje napad i koja je vrsta napada u pitanju. Podaci dolaze od ATLAS monitoring sistema kompanije Arbor, i ažuriraju se svakog sata.

DDoS napadi na web sajtove su veliki problem dugi niz godina i jedna od omiljenih metoda napada na web sajtove za hakere koji komanduju bot mrežama "otetih" zaraženih računara širom sveta generišući ogroman obim saobraćaja prema web sajtu koji je meta napada zbog čega se stranice sajta otvaraju znatno sporije ili sajt postaje potpuno nedostupan posetiocima.

Hakeri su ranije koristili DDoS napade kao sredstvo za iznudu novca od vlasnika web sajtova, koji su ucenjivani obaranjem sajtova ukoliko ne isplate hakerima „reket“ i tako dobiju „zaštitu“. Hakeri su na taj način najčešće ucenjivali kladioničarske sajtove uoči velikih sportskih događaja.

Poslednjih godina DDoS napadi su postali omiljeno oruđe haktivista i hakera čiji su motivi političke prirode i koji na taj način žele da „ućutkaju“ web sajtove koji im se ne dopadaju.

„Ono što naši podaci ističu je to kako DDoS napadi postaju svakodnevnica kako u pogledu učestalosti tako i pogledu toga na koliko mnogo korisnika interneta utiču ovi napadi. To nije samo problem velikih svetskih organizacija i pružalaca usluga, već i svakog sa internet vezom ko može biti uhvaćen u unakrsnoj vatri napada. „Kolateralna šteta“ napada na velike organizacije ili servise su ljudi koji se svakodnevno oslanjaju na te mreže“, kaže Den Holden iz kompanije Arbor.

Vlasnici web sajtova nisu jedine žrtve DDoS napada. I obični korisnici trpe zbog ovih napada, bilo zbog toga što ne mogu da posete napadnute sajtove, bilo zbog toga što ponekad njihovi računari učestvuju u ovakvim napadima zbog toga što su im računari zaraženi malverima i regrutovani u bot mreže.

Digitalna mapa napada je samo deo napora Google-a da pomogne sajtovima da se zaštite od DDoS napada. Pored „Digital Attack Map“, Google je u ponedeljak predstavio i „Project Shield“ (engl. shield - štit), besplatnu zaštitu od DDoS napada uz pomoć Google-ove infrastrukture, koja kombinuje Google-ove tehnologije za zaštitu od DDoS napada i Google-ov servis PageSpeed.

„Project Shield“ je namenjen web sajtovima koji objavljuju vesti i rezultate izbora, kao i web sajtovima aktivista za ljudska prava, i za sada pravo na učešće u programu imaju samo pozvani sajtovi.

Ovi sajtovi su poslednjih godina postali glavna meta DDoS napada, posebno u zemljama koje prolaze kroz period političkih promena, revolucije i prevrata. Pojedini sajtovi, posebno mali medijski i politički sajtovi, nemaju resurse kako stručne tako ni tehničke da se odbrane od ovakvih napada. DDoS napadi obično traju satima i danima, ali nekada takav napad može da potraje i mesecima. Google ovakvim sajtovima pruža šansu da funkcionišu neometano koristeći Google-ovu dobro branjenu mrežnu infrastrukturu.

„Project Shield je inicijativa koja proširuje Google-ove kapacitete za zaštitu od DDoS napada na zaštitu slobodnog izražavanja na internetu,“ kažu u kompaniji. Google je pozvao organizacije koje imaju web sajtove sa sadržajima kao što su vesti, izbori i ljudska prava da se prijave za učešće u projektu.

Više informacija o tome u promotivnom videu i na web sajtu „Project Shield“.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje