Koliko svetsku ekonomiju košta sajber kriminal

Vesti, 10.06.2014, 09:00 AM

Koliko svetsku ekonomiju košta sajber kriminal

Centar za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) objavio je izveštaj (pdf) koji je finansirala kompanija McAfee, koji se bavi procenom ekonomskog uticaja sajber kriminala na globalnom nivou.

Sajber kriminal je industrija u usponu. Profit od sajber kriminala je veliki, a rizik mali. Procenjuje se da sajber kriminal svetsku ekonomiju godišnje košta više od 400 milijardi dolara. Čak i da je ova brojka manja, ona je još uvek veća od budžeta mnogih zemalja, konstatuje se u izveštaju.

Izveštaj koji je objavio CSIS bavi se različitim ekonomskim aspektima uticaja koje imaju nezakonite digitalne aktivnosti, od gubitaka koje pretrpe direktne žrtve do uticaja koje sajber kriminal ima na kompanije, nacionalne ekonomije i troškova koje iziskuje borba protiv ovakvih pretnji.

Najveću cenu sajber kriminala plaćaju kompanije i nacionalne ekonomije. Sajber kriminal negativno utiče na trgovinu, konkurentnost, inovativnost i globalni ekonomski rast. Procene govore da internet ekonomija godišnje generiše između 2 i 3 triliona dolara profita, a da sajber kriminal uspeva da izvuče između 15 i 20% profita koji stvori internet.

Uticaj koji sajber kriminal ima na intelektualnu svojinu je naročito poguban, što posebno pogađa zemlje gde je intelektualna svojina, njen nastanak i razvoj, veoma važna za ekonomiju, i koje zbog sajber kriminala izgube više nego zemlje čija je ekonomija oslonjena na poljoprivredu ili prerađivačku industriju. Zbog toga su gubici visokorazvijenih zemalja i veći nego gubici zemalja sa manjim bruto domaćim proizvodom.

U SAD je prošle godine hakovano 3000 kompanija, pri čemu su maloprodaje bile posebno na udaru hakerskih napada. U Australiji su hakeri napadali aerodorme, hotelske lance i finansijske servise, i prouzrokovali štetu u iznosu od 100 miliona dolara. Velika Britanija je zbog hakerskih aktivnosti samo prošle godine pretrpela štetu od 850 miliona dolara.

Globalni gubici koji su u vezi ukradenih privatnih informacija procenjeni su na 160 milijardi dolara. Samo u SAD hakeri su ukrali privatne podatke od 40 miliona ljudi (15% populacije), u Turskoj od 54 miliona ljudi, u Južnoj Koreji 20 miliona, u Nemačkoj 16 miliona i u Kini od oko 20 miliona ljudi.

Deo gubitaka za koje je odgovoran sajber kriminal povezan je sa troškovima oporavka, kako stručnjaci nazivaju saniranje štete koje sledi posle sajber napada. U izveštaju se ističe da kriminalci ne uspevaju da naplate sve informacije koje ukradu, ali njihove žrtve moraju da utroše značajna sredstva u oporavak bez obzira šta su kriminalci uradili sa njihovim podacima.

Vlade počinju da shvataju koliku opasnost predstavlja sajber kriminal ne samo za pojedince, već i za kompanije i nacionalnu i svetsku ekonomiju. Vidljivi su ozbiljni, sistematski napori u prikupljanju i objavljivanju podataka o sajber kriminalu koji treba da pomognu državama i kompanijama da bolje procene rizik i odaberu adekvatnu politiku shodno rizicima. Unapređena međunarodna saradnja u borbi protiv sajber kriminala počinje da pokazuje opipljive rezultate, što dokazuje i prošlonedeljno gašenje bot mreže Gameover Zeus.

“Jasno je da je sajber kriminal ima realan i štetan uticaj na svetsku ekonomiju”, kaže Raj Samani glavni tehnološki direktor u kompaniji McAfee, dodajući da takva situacija nije nepopravljiva i da se na nju može uticati jačom tehnološkom odbranom, boljom saradnjom država i unapređenim partnerstvom državnih organa i privatnih kompanija, da bi se sprečili i smanjili gubici koje prouzrokuje ova vrsta kriminala. On kaže da će sa sve većim brojem kompanija i korisnika povezanih na internet, rasti i mogućnosti za sajber kriminal, pa će za države biti imperativ da rade zajedno na proaktivnoj borbi protiv sajber kriminala.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje