Lenovo ponovo meta kritika zbog isporuke računara sa instaliranim rootkit softverom

Vesti, 14.08.2015, 08:30 AM

Lenovo ponovo meta kritika zbog isporuke računara sa instaliranim rootkit softverom

Pre dve godine obaveštajne i vojne agencije Australije, SAD, Velike Britanije, Kanade i Novog Zelanda su za svoje mreže uvele zabranu snabdevanja opremom koju proizvodi kineska kompanija Lenovo. Zabrana je bila posledica otkrića backdoor ranjivosti u hardveru i firmwareu koje su pronađene tokom testova koje su spovele agencije iz Velike Britanije i Australije.

Početkom ove godine, otkriveno je da se računari koje proizvodi Lenovo isporučuju sa špijunskim softverom Superfish.

Sada se Lenovo ponovo našao u središtu pažnje javnosti nakon što je jedan korisnik na forumu Ars Technica objavio da je otkrio neželjeni rootkit softver na svom računaru. On je kupio Lenovo G50-80 i zatim uradio čistu instalaciju Windowsa posle koje je restartovao sistem da bi se posle toga pojavila poruka u kojoj se preporučuje preuzimanje i instalacija Lenovo softvera za optimizaciju sistema. S obzirom na čistu instalaciju Windowsa on uopšte nije trebalo da dobije takvu poruku, što je prema komentarima mnogih korisnika ukazivalo na prisustvo špijunskog programa na nivou UEFI/BIOS u Lenovo računarima.

Drugi korisnik je pozvao druge vlasnike Lenovo računara da provere Services u Task Manageru jer je na njegovom računaru servis “Lenovo Update” aktivan, iako je u gore spomenutoj poruci kliknuo na “Ne”. On je otkrio i fajlove kao što su LenovoCheck.exe i LenovoUpdate.exe u c:\windows\system32 i različite unose u registryju. Ovi fajlovi se pojavljuju i nakon restartovanja, pa čak i pokušaja brisanja, a servis “Lenovo Update” radi i posle isključivanja.

Problem je u Lenovo Service Engine koji se nalazi u firmwareu Lenovo računara. Ako se Windows instalira, LSE instalira Lenovo softver pre nego što se pokrene Microsoftov operativni sistem, prepisujući se preko Windowsovih fajlova.

Zabrinjavajuće je to što ubacuje softver koji ažurira drajvere, firmware i druge preinstalirane aplikacije na Windows računaru.

Čak i ako korisnik deinstalira ili obriše Lenovo programe, LSE sakriven u firmwareu će ih vratiti čim korisnik ponovo uključi računar ili restartuje sistem.

Korisnici na brojnim forumima kritikovali su Lenovo zbog ovoga i izrazili sumnju da je kineski proizvođač računara instalirao bootkit koji može da preživi potpuno brisanje i reinstalaciju sistema.

Lenovo Service Engine (LSE) ne šalje podatke pomoću kojih nije moguće identifikovati korisnika, ali automatski šalje osnovne informacije kao što su one o sistemu, datumu, regionu, ID sistema i neke druge. Kada su u pitanju desktop računari to se dešava samo jednom, kada se računar prvi put poveže sa internetom. Međutim, kada su u pitanju laptop računari, softver može još više.

LSE instalira program OneKey Optimizer (OKO) koji se koristi za poboljšanje performansi sistema, ažuriranjem firmwarea, drajvera, i preinstaliranih aplikacija. Softver traži i junk fajlove i faktore koji utiču na performanse sistema. OneKey Optimizer spada u kategoriju crapwarea.

Najgori deo priče je da su i LSE i OKO izgleda nebezbedni.

Još u aprilu, nezavisni istraživač Roel Šuvenberg izvestio je Lenovo i Microsoft o nekim bezbednosnim problemima.To je primoralo Lenovo da ukloni LSE iz svog firmwarea na svim računarima koji su isporučeni posle juna. Kompanija je objavila i poseban alat za isključivanje LSE, a 31. jula i ažuriranje za BIOS koje uklanja LSE sa računara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje