Maliciozni oglasi na Yahoo-ovim stranicama preusmeravali posetioce na sajtove sa malverima

Vesti, 08.01.2014, 06:10 AM

Maliciozni oglasi na Yahoo-ovim stranicama preusmeravali posetioce na sajtove sa malverima

Hiljade internet korisnika koji su posetili web sajt Yahoo.com preusmeravani su na sajtove sa kodom koji je koristio ranjivosti u Java-i što je rezultiralo infekcijom računara posetilaca različitim malverima.

Holandska firma Fox IT upozorila je na ove napade koji su počeli krajem decembra.

Posetiocima Yahoo-ovog web sajta prikazivani su oglasi od kojih su neki bili maliciozni i preusmeravali posetioce na sajtove sa kodom koji je koristio ranjvosti u Java-i. Prikazivanje oglasa je bilo dovoljno da bi se posetilac stranice preusmerio na maliciozni sajt.

Prema procenama stručnjaka iz Fox IT, sajt sa malicioznim kodom imao je oko 300000 poseta po satu. S obzirom da je uobičajena stopa infekcije 9%, stručnjaci procenjuju da je svakog sata bilo 27000 novih infekcija.

Napadima su najviše bili izloženi korisnici iz Rumunije, Velike Britanije i Francuske.

Fox IT je došao do dokaza da su žrtve preusmeravane na domene hostovane u Holandiji, ali krivci za napade nisu još uvek identifikovani.

Iz Yahoo-a su najpre potvrdili prisustvo malvera na serverima kompanije i rekli da su preduzeli mere da problem bude rešen.

U saopštenju koje je kompanija objavila u nedelju se kaže da su se na evropskim sajtovima kompanije pojavili oglasi koji su dizajnirani za širenje malvera i koje je Yahoo uklonio ubrzo pošto su se pojavili. Iz kompanije su istakli da korisnici iz Severne Amerike, Azije i Latinske Amerike nisu bili žrtve napada, kao ni korisnici Mac i mobilnih uređaja. Prvobitno saopštenje da su se maliciozni oglasi pojavili 3. januara je kasnije izmenjeno pa je kompanija saopštila da su se napadi dešavali u periodu od 31. decembra do 3. januara.

S obzirom da je Yahoo-ova oglasna mreža odgovorna za pojavu malicioznih oglasa, postoji mogućnost da su se takvi oglasi pojavljivali i na drugim sajtovima koji nisu u vlasništvu Yahoo-a.

Žrtve napada susretale su se sa Magnitude exploit alatom, koji je koristeći ranjivosti u Java-i na računarima korisnika instalirao različite malvere među kojima su ZeuS, Andromeda, Dorkbot/Ngrbot, Tinba/Zusy i Necurs.

Prošla su vremena kada ste se sa malverima mogli susresti samo na sumnjivim sajtovima. Na maliciozne oglase možete naići i na potpuno legitimnim sajtovima, pa i onima u koji većina korisnika ne bi posumnjala. Zato je ovaj slučaj još jedno podsećanje zbog čega su ažurirani antivirus i zakrpljeni programi neohodni da bi se smanjio rizik od ovakvih napada. Deinstaliranje Java-e ili onemogućavanje Java-e u browser-u je još jedan od načina da se zaštitite od ovakvih napada. Oni koji su odgovorni za ovaj napad verovatno će nastaviti da postavljaju maliciozne oglase i na drugim legitimnim web sajtovima, zato budite oprezni.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje