Malneti odgovorni za dve trećine svih sajber napada u 2012.

Vesti, 31.10.2012, 10:01 AM

Malneti odgovorni za dve trećine svih sajber napada u 2012.

Rastuća armija malneta odgovorna je za dve trećine svih sajber napada a većina tehnologija koje su sada u upotrebi nemaju adekvatan odgovor na ove pretnje, tvrde stručnjaci kompanija Blue Coat.

Malneti su mreže kompromitovanih servera koje se koriste za infekciju računara malverima bilo da je reč o pokušajima da se nateraju korisnici računara da kliknu na infektivne linkove bilo da je reč o drive-by napadima preko internet pretrage. Tehnike napada su stare, ali ono što je novina jeste automatizam koji se koristi kako bi se ove mreže pretvorile u velike, samoodržive mreže.

U poređenju sa bot mrežama, na listi vodećih pet malneta koju je sastavio Blue Coat nalaze se mreže za koje verovatno većina korisnika nikada nije čula - “Shnakule”, “Tricki”, “Rubol”, “Raskat” i “Rongdac”.

U poređenju sa Shnakule, ostali malneti na listi su značajno manji. Shnakule koristi više od 5005 servera u svakom trenutku, a u Blue Coat veruju da ovu mrežu kontoliše jedna grupa kriminalaca i da se ona koristi za sve poznate oblike napada, uključujući i one sa lažnim antivirusima, lažnim kodovima, ažuriranjima za Firefox itd.

Blue Coat trenutno prati 1500 pojedinačnih malneta, što je broj koji je tri puta veći od onog od pre pola godine, a taj podatak je dovoljan da se može govoriti o fenomenu malneta.

Za razliku od bot mreža koje su sastavljene od kompromitovanih računara, malnete odlikuje stalna promena sistema za komandu i kontrolu zbog čega je gašenje ovih mreža mnogo komplikovanije. Tako je malnet Shnakule promenio svoj C&C server 56000 puta u toku ove godine.

Sa druge strane, u slučaju bot mreža postoji snažna veza između zaraženog računara i C&C servera - ukoliko se ona prekine, zombirani računar nije više aktivan.

Sve ovo znači da akcije gašenja poznatih bot mreža koja su sprovođene prethodne dve godine ne obezbeđuju dugoročni predah od nastanka novih botova. Malneti su ključna podrška za većinu savremenih malvera.

Tako su se operateri bot mreže Zeus kada se ona našla na udaru istraživača i kompanija okrenuli bot mreži Aleuron, koju su razvili i koristili za napade tako da je posle šest meseci, aktivnost bot mreže Aleuron je porasla za 517% i prerasla Zeus, čime je ova bot mreža postala najaktivnija bot mreža današnjice.

Uspon malneta imao je i neke neočekivane efekte, kažu u Blue Coat. Istraživači su uočili da je takozvani “dugi rep” pretraga interneta važniji za distibuciju malvera od važnih događaja i dešavanja kao što su Olimpijske igre u Londonu ili udarne vesti u svetskim medijima. Taktika koju trenutno preferiraju napadači je širenje linkova preko velikog broja termina za pretragu umesto oslanjanja na važne događaje i vesti verovatno iz razloga što su tako mnogo manje šanse da će njihovi linkovi biti blokirani.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje