Malver na sajtu popularnom humorističkom sajtu Cracked.com

Vesti, 15.11.2013, 07:26 AM

Malver na sajtu popularnom humorističkom sajtu Cracked.com

Ako ste ovih dana posetili popularni humoristički web sajt Cracked.com, moguće je da vam je računar zaražen malverom, upozorili su stručnjaci Barracuda Labs koji su registrovali drive-by download napade na ranjive sisteme računara posetilaca sajta. Napadi su otkriveni 10. novembra, a u Barracuda Labs veruju da su napadi počeli nekoliko dana ranije, najverovatnije već 4. novambra.

Drive-by download napadi ne zahtevaju bilo kakvo učešće korisnika u napadu - korisnik ne mora da klikne na link ili otvori fajl - maliciozni kod na web stranici cilja na ranjivosti u softveru na računaru korisnika te je dovoljno da korisnik samo poseti sajt da bi računar bio zaražen malverom.

Administrator sajta je na korisničkom forumu objavio da je problem rešen u utorak i upitao da li još neko od korisnika prilikom pokušaja da poseti sajt dobija upozorenje od Google-a o malveru na sajtu.

Iako je problem sada rešen, iz Barracuda Labs-a kažu da Cracked.com ima stalno probleme sa ovakvim napadima. Nije poznato koliko sistema je inficirano ovog puta ali s obzirom da je reč o 654. najpopularnijem sajtu u svetu, verovatno je reč o hiljadama zaraženih računara.

U ovom slučaju, maliciozni JavaScript kod na Cracked.com je slao zahtev domenu crackedCDM.com koji je bio pod kontrolom napadača. Stranica napadača u toj fazi napada je koristila mešavinu malicioznih PDF, Java, HTML i JavaScript fajlova za kompromitovanje browser-a. Ako se browser kompromituje, preuzima se i instalira malver.

Infekcija je nevidljiva tako da korisnik zaraženog računara nema razloga da posumnja osim ako ne primeti da se Java plugin pokrenuo i da sistem radi sporije.

U ovom trenutku 26 od 47 antivirusa VirusTotal-a detektuje malver.

Iz Barracuda Labs-a kažu da napadači koriste tehnike i exploit-e slične onima koji su pronađeni u Nuclear Exploit paketu. Neki antivirusi detektuju malver kao deo bot mreže Androm.

Dakle, ako ste posećivali Cracked.com u prethodnih desetak dana, ažurirajte svoj antivirus i skenirajte računar odmah. S obzirom da se drive-by download napad oslanjaju na ranjivosti u popularnom nezakrpljenom softveru, vodite računa i o tome da vam programi kao to su Adobe Reader, Java i web browser budu ažurirani.

Ne samo u ovom slučaju, već iu svim ostalim poslušajte svoj browser (recimo Chrome) kada vam prikaže upozorenje o malveru na sajtu koji nameravate da posetite, shvatite to ozbiljno i odustanite od posete sajtu. Sudeći prema onome što su objavljivali korisnici foruma Cracked.com, mnogi koji su videli takvo upozorenje su to ignorisali i kliknuli a dugme „Proceed“.

S obzirom na dosadašnju praksu sajta Cracked.com koja se odnosi na upozoravanje posetilaca kada se dogode ovakvi incidenti kao i izostanak instrukcija za korisnike koje bi im pomogle da očiste sisteme, sajt Cracked.com treba izbegavati, zaključuju u Barracuda Labs.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje