Šef Evropola protiv enkripcije komunikacija

Vesti, 30.03.2015, 00:30 AM

Šef Evropola protiv enkripcije komunikacija

Šef policije Evropske unije Rob Vejnrajt rekao je da su sofisticirane online komunikacije najveći problem sa kojim se službe bezbednosti suočavaju u borbi sa terorizmom.

Skriveni delovi interneta i šifrovana komunikacija otežavaju praćenje osumnjičenih za terorizam, upozorio je Vejnrajt.

On smatra da bi tehnološke kompanije trebalo da razmotre uticaj koji sofisticirani softver za šifrovanje komunikacija ima na sprovođenje zakona.

Vejnrajt kaže da je u većini trenutnih istraga ustanovljeno da teroristi koriste šifrovanu komunikaciju i da to postaje najveći problem za policiju i službe bezbednosti koje se bore sa pretnjama terorizma.

“To je promenilo samu prirodu antiterorističkog delovanja od onog koje se tradicionalno oslanjalo na dobru mogućnost praćenja na ono koje u suštini to više ne pruža”, kaže Vejrajt.

Vejnrajt kaže da teroristi iskorišćavaju “mračni internet”, gde korisnici mogu da budu anonimni na mreži, daleko od očiju policije i službi bezbednosti.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog poteza kompanija kao što je Apple koje omogućavaju svojim korisnicima šifrovanje podataka na smart telefonima.

I razvoj aplikacija za razmenu šifrovanih poruka je još jedan razlog za brigu, smatra Vajnrajt. One omogućavaju ljudima da šalju tekstualne ili glasovne poruke kojima policija teško ili nikako ne može da pristupi.

Vajnrajt kaže da su oni razočarani stavom tehnoloških kompanija koje samo otežavaju probleme policija i službi bezbednosti omogućavajući najopasnijim ljudima komunikaciju i zloupotrebu interneta. On pretpostavlja da tehnološke kompanije to rade zbog komercijalnih razloga jer smatraju da njihovi korisnici zahtevaju veću privatnost komunikacija.

Međutim, šef evropske policije priznaje da je to rezultat otkrića bivšeg saradnika američke NSA Edvarda Snoudena, koji je razotkrio kako službe bezbednosti sporovode masovno praćenje komunikacija korisnika interneta. On smatra da ove službe sada imaju zadatak da ponovo izgrade poverenje između tehnoloških kompanija i vlasti.

Evropol sada formira posebnu jedinicu čiji će zadatak biti identifikacija i uklanjanje sajtova koje koriste terorističke organizacije. Vejnrajt kaže da džihadisti Islamske države objave dnevno i do 100000 tvitova kako bi promovisali svoje akcije i da Islamska država ima preko 50000 naloga na društvenim mrežama uz pomoć kojih nastoji da pridobije regrute i mlade džahadista.

Vejnrajt kaže da su zakoni koji su na snazi manjkavi i da bi ih trebalo preispitati kako bi se službama bezbednosti obezbedilo da budu u mogućnosti da prate sve oblasti online sveta. On kaže da postoji značajan jaz kada je reč o mogućnostima koji mora da se menja ako se zaista želi da se internet ne zloupotrebljava za jačanje terorističkih pretnji.

Vejnrajt kaže da se mora postići prava ravnoteža garantovanjem fundamentalnih načela privatnosti, tako da prema njegovim rečima, zakonodavci i tehnološke kompanije imaju još mnogo posla koji treba obaviti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje